Eva Logo
Jos en Dycke
20 december 2018 in Geloof

‘We willen kijkend Nederland weer even laten zien wat Kerst echt inhoudt’

10 jaar geleden vonden Jos en Dycke elkaar in Boer zoekt Vrouw. Deze Kerst staan ze opnieuw voor de camera’s, maar dit keer niet voor de liefde. Het stel vormt een team in de kersteditie van De Nationale Bijbel Quiz. “Wij maken geen kans op de winst.”

Jos: “Wij zijn twee geloven op één kussen. Dycke is protestants opgevoed en ik katholiek.” Op de vraag hoe ze daar vorm aan geven met Kerst, grapt Jos: “Dan slaap ik een nachtje apart.” 

Hoewel Jos er al rond zijn 17eachter komt dat de katholieke kerk zijn ding niet is, heeft hij wel goede herinneringen aan de kerstavond. “We gingen dan met z’n allen naar de kerk. ’s Avonds aten we altijd kippenragout met pasteitjes en verse worst. En ik mocht als kind altijd heel laat naar bed. Omdat ik er zelf zulke goede herinneringen aan heb, wilde ik dat ook eens met ons gezin doen. Dus zijn we een keer met z’n allen op kerstavond naar de kerk gegaan.”

Dycke: “Dat was een behoorlijke desillusie voor Jos. Alle vier onze dochters zaten de hele dienst met hun mobiel te spelen en ze waren ook niet zo gecharmeerd van de pasteitjes met worst.”

Met Kerst in de kramp

Met Kerst wordt het een gezellig boel op de boerderij. Alle vier de dochters van Jos & Dycke komen gezellig lunchen. Daarvoor gaan de twee samen de keuken in. Dycke: “We zijn niet zo goed in koken, maar we doen wel ons best.” Jos is het daar niet helemaal mee eens: “Dycke kan geweldig koken, maar dat gaat ze van zichzelf niet zeggen. Ik ben beter in het proeven en kijken hoe Dycke het doet.”

Dycke: “Sommige mensen slaan met Kerst in een soort kramp. Ze plunderen de supermarkt, staan uren in de keuken en zijn vervolgens de hele Kerst aan het eten. Daar hebben wij niet zoveel mee. Wij eten altijd goed, gewoon lekker en met Kerst net wat extra’s.”

De wijzen uit het Oosten

Dycke: “Vroeger hadden wij thuis een hele grote kinderbijbel waar altijd uit werd voorgelezen. Ik vond het kerstverhaal altijd heel bijzonder. Maar ook het paasverhaal maakte indruk, het is bijna onwaarschijnlijk dat Jezus uit de dood kon opstaan.”

Jos: “Als kind vond ik de drie wijzen uit het Oosten interessant. Ik dacht altijd dat ze uit het Oosten van ons land kwamen - en dan komt het verhaal toch wel heel dichtbij. Wat me ook bijblijft is de mooie kerststal voorin de kerk.”

Dycke: “Dat vind ik dus heel mooi aan de katholieke kerk. Dat beeldende, zo’n kerststal en glas-in-loodramen. Dat heb je allemaal niet in de protestantse kerken.”

Jos en Dycke in de Nationale Bijbel Quiz

Op 22 december 2018 is de Nationale Bijbel Quiz. Jos en Dycke vormen samen een team. Op de vraag of ze kans maken om te winnen, zijn ze het volkomen eens. Jos: “We maken geen kans op de winst. Maar dat is ook helemaal niet zo belangrijk.”

Dycke: “We willen kijkend Nederland weer even laten zien wat Kerst echt inhoudt. Namelijk de geboorte van Jezus die in veel levens zo’n belangrijke rol speelt.”

Wil je Jos en Dycke in actie zien? Kijk dan zaterdag 22 december naar De Nationale Bijbel Quiz -Kersteditieom 20:25 op NPO 2

Naast De Nationale Bijbel Quiz zijn er nog veel meer leuke, mooie en ontroerende dingen die je kunt kijken deze Kerst. In dit artikel zetten we er een aantal voor je op een rijtje.

Fotografie: KRO/NCRV/Hans-Peter van Velthoven