Eva Logo
best gelezen artikelen
30 december 2018 in Geloof

De 10 best gelezen artikelen van 2018

Tijd voor een terugblik! In 2018 hebben we genoten van heel veel mooie en ontroerende verhalen. Bekijk hier een lijst met de best gelezen artikelen van 2018.

Rouwen om Job

Joke Francissen (45) verloor haar man Job nadat hij op 35-jarige leeftijd een hersenbloeding kreeg bij hen in de straat. Joke bleef achter met haar vierjarige dochtertje Dagmar. “Ik heb voor ons beiden een troostkleed van de kleding van Job gemaakt.”

"Nu, bijna 5 jaar later, leer en ontdek ik steeds meer dat ik mij van God afwendde, maar dat Hij dat niet van mij deed. Terugkijkend zie ik dat Hij gezorgd heeft. Ik heb Hem bewust losgelaten, maar Hij mij niet. En ik leer en aanvaard steeds meer dat Hij erbij was in al die momenten die voor mij zo onmogelijk diep en verdrietig waren."

Lees hier het verhaal van Joke!

Gods liefde redde ons huwelijk

best gelezen artikelen

Annelies van Walsem-Hoogenboom (35) had altijd een oordeel over gescheiden mensen. “Zoiets doe je gewoon niet.” Totdat ze zelf op dit punt stond en niets liever wilde dan haar man verlaten.

"Maar middenin onze overlevingsstrijd, kreeg ik plotseling een belletje van Pieter. Hij liet zich in de gemeente dopen en vroeg of ik daarbij aanwezig wilde zijn. Was hij helemaal gek geworden? Net in deze periode liet hij zich dopen en ik moest er naast staan als zijn trouwe echtgenoot?"

Lees hier deze mooie getuigenis van Annelies!

 

Ze noemden me niet bij mijn naam, ik heette ‘tientonner’

Op jonge leeftijd werd Marieke Vlijm-Samsen (35) op school gepest. Klasgenoten kleineerden haar vanwege haar uiterlijk en noemden haar een ‘tientonner’. Wat de pesters niet weten, is dat het mentale treiteren, verstrekkende gevolgen op de rest van haar leven heeft.

“Door mijn altijd aanwezige onzekerheid en de drukte op het werk, kreeg ik drieënhalf jaar geleden een burn-out en ging naar een therapeut. Zij maakte me duidelijk dat God, onze Vader, mij bedoeld heeft zoals ik ben."

Lees hier verder!

 

Kinga Bán: ‘Al vergaat mijn lichaam, de rots van mijn bestaan bent U’

Zangeres Kinga Bán bezingt drie van haar favoriete psalmen tijdens haar tour ‘Wat fluistert vandaag’. “De psalmen sluiten zo vaak aan op iets wat speelt in m’n leven. Ook nu ik ziek ben.”

"Ik heb drie kinderen en deze psalmen zing ik voor hen. Psalm 16 zing ik voor mijn oudste, 23 voor de jongste en 91 voor mijn middelste. Ik heb die psalmen sinds hun geboorte voor hen gezongen. Ik hoop dat de tekst, het vertrouwen en de rust wortelen in hun gedachten, in hun lichaam, in hun hart."

Lees en luister hier verder!

 

Marjon kwam uit de kast en verloor hierdoor tweederde van haar vriendenkring

Jarenlang probeerde Marjon haar lesbische gevoelens te bestrijden, tot ze het niet langer volhield. De afwijzing die volgde op het moment dat ze uit de kast kwam, juist door christenen, was echter nog groter dan ze vreesde.

"De laatste tijd ben ik op een zoektocht gegaan naar een antwoord op de vraag hoe ik mijn bril van afwijzing afzet en weer kinderlijk onbevangen word, spontaan en openhartig naar mezelf, God en de mensen om mij heen."

Lees hier de blog van Marjon!

 

Mirjam Ruitenberg: 'René had oprecht berouw van wat hij had gedaan’

Schaatser René Ruitenberg ging jarenlang vreemd. Tot zijn zus overleed. Mirjam, zijn vrouw, vertelt. “Als ik niet in de loop van dat jaar had gezien dat hij was veranderd, was ik bij hem weggegaan.”

"Ik raakte uitgeput van al het schelden. Toen heb ik gekozen voor vergeving. Ik wilde niet achterom blijven kijken, maar leven in het nu, genieten van de verandering.  Het was echt een wilsbesluit, omdat ik het vaak genoeg niet voelde. Bij boosheid en verdriet gingen René en ik bidden en dan kwam God met zijn liefde."

Lees hier het hele verhaal van Mirjam en René.

 

Een lichtje in het duister tijdens Halloween

Al jaren stoorde Geertje van der Hoek zich aan het Halloweenfeest wat in haar dorp, in ’s-Gravendeel, wordt gevierd. Samen met een vriendin is ze daarom vorig jaar begonnen met het uitdelen van lichtstaafjes. “Ik kan niet anders dan het licht te laten zien in het donker.”

"Een van m’n kinderen vroeg of ik het feest dan niet voor anderen zou verpesten. Ik legde toen uit dat ik het niet op een veroordelende manier wilde doen, maar enkel en alleen het goede nieuws wilde brengen. Op die manier begrepen ze het wel en vonden ze het zelf ook wel mooi."

Lees hier verder!

 

Moederen met autisme: ‘Ik ging zélf in therapie’

Mirjam Boel is alleenstaande moeder en pedagoog. Twee van haar drie kinderen hebben autisme. Mirjam: “Ik kijk altijd naar de behoeften van mijn kinderen.”

"Dat we samen een kopje theedrinken en het gewoon goed en gezellig is. Dat is voor ons heel bijzonder, terwijl het voor een ander heel normaal is. Er is namelijk al gauw wat, iemand is boos of heeft een paniekaanval. Vroeger dacht ik vaak: oh, daar gaan we weer. Dat hebben we nu niet meer. We hebben rust in ons leven.”

Lees het verhaal van Mirjam!

 

Mag ik nog gelukkig single zijn?

Arachne is bijna dertig, heeft een rijke vriendenkring, een mooie carrière en nog heel veel dromen. En ze is single. Al daar lijkt ze allang niet meer uniek in te zijn. Is single zijn een trend? En hoe komt dat dan?

"Ja, soms is het hard werken om de prins te vinden. Soms vergt het een bijna bovenmenselijke portie geduld. Soms mag ik er een traan om laten. Maar zolang ik hem – al dan wel of niet gearriveerd – als aanvulling en niet als invulling zie in mijn leven, is er geen prins overboord. Echte van eeuwigheidswaarde invulling komt van boven. Dan pas leef ik écht lang en gelukkig. Single at heart of niet."

Lees hier het hele artikel!

 

‘Dit kleintje groeit een beetje op als enig kind’

Mieke van der Beek (44) heeft drie tieners thuis en is hoogzwanger van een nakomertje. “Toen ik erachter kwam, was ik én heel blij, én in complete paniek.”

“Ik geniet wel heel erg van de zwangerschap van dit nakomertje. Het is een verrijking voor ons gezin, maar we beseffen wel dat dit een grote verandering gaat geven. Onze oudste zoon is 17, hij zit met zijn examens met een brullende baby op de achtergrond."

Lees hier het verhaal van Mieke!