Eva Logo
Red een Kind armband verkrachting
8 december 2018 in Lijf & leven

Een stinkende armband tegen onveilige situaties

Een mooie armband is altijd een goede toevoeging aan een outfit. Maar als deze armband je ook nog eens uit onveilige situaties kan halen, dan heb je echt een top accessoire. Deze anti-rape armband wordt binnenkort getest in de Democratische Republiek Congo. Aafke Mesu van Red een Kind vertelt over hoe haar collega’s dit initiatief naar DR Congo willen brengen. “DR Congo wordt soms ook wel ‘rape capital of the world’ genoemd…”

Hoe werkt de armband?

“Geur wordt gebruikt om een walgingsreactie op te roepen in het geval van seksueel geweld. Als je de armband breekt, komt er een heel vieze geur vrij. Er is een onderzoek gedaan, waaruit blijkt dat die geur zo afstotend is dat het een agressor stopt. Zelfs mensen in de omgeving worden gealarmeerd. Zo kun je uit de onveilige situatie komen.”

Hoe kan het probleem in DR Congo zo groot zijn?

“Er is veel geweld en er speelt een complexe problematiek. Seksueel geweld wordt ingezet als wapen in de oorlog; het heeft als doel om te vernederen en angst te zaaien. Vaders moeten toekijken hoe hun dochters worden verkracht. Vrouwen worden verminkt nadat ze verkracht zijn, doordat er in hun geslachtsdelen wordt geschoten. Kinderen zijn getuige van verkrachtingen en brute mishandeling: de situatie is verschrikkelijk.”

Hoe gaan jullie het project in DR Congo introduceren?

“Er moet goed gekeken worden naar de culturele context. Dit project in DR Congo is een pilot, een soort test. 400 mannen en vrouwen uit de provincie Zuid-Kivu komen bij elkaar in groepen. Deze provincie ligt in het oosten van DR Congo en het geweld is daar extreem. In de groepen worden de armbanden geïntroduceerd en uitgedeeld. Met de mannen en vrouwen wordt seksueel geweld bespreekbaar gemaakt.

Aan het project zit een onderzoekdeel vast. In samenwerking met een universiteit in Zuid-Kivu kijken we hoe bijvoorbeeld de prijs naar beneden kan. Ook onderzoeken we of de armband en de bijbehorende trainingen inderdaad het zelfvertrouwen vergroten en hoe we ervoor kunnen zorgen dat de armband cultureel geaccepteerd wordt. Ziet de armband er te duur uit en is hij dan gevoelig voor diefstal? Of misschien associëren mensen hem met hekserij? En is de stank even afstotelijk als dat wij hem vinden, hier in Nederland? Dat weten we allemaal niet, daar is het pilotproject voor.”

Hoe belangrijk is het om je als vrouw weerbaarder te maken, in DR Congo, maar ook in Nederland?

“Nog steeds krijgt 1 op de 3 vrouwen in haar leven te maken met (seksueel) geweld. Dat zijn ongelooflijk veel vrouwen! Door vrouwen weerbaar te maken, kan dit voorkomen worden. In het programma in DR Congo werken we daarom ook aan zelfvertrouwen en kennis over seksuele intimidatie en geweld. Dat is ook in Nederland belangrijk.

Nog veel te vaak zijn er verhalen in het nieuws van vrouwen die slachtoffer zijn geworden. Daarnaast gebeurt er ook veel achter gesloten deuren. Seksueel geweld tekent vrouwen voor het leven: het doet iets met je gevoel van veiligheid en vertrouwen in de ander. Daarom is het zo ontzettend belangrijk dat we vechten om dat cijfer van 1 op de 3 omlaag te krijgen!”

Voor meer informatie over de anti-rape armband, kijk hier.

Alex Kuiper van Contact Combat geeft tips over zelfverdediging. Lees hier het artikel.