Eva Logo
22 december 2018 in Uit & thuis

Hoe Eva-covers voortdurend veranderen

Eva heeft sinds deze maand een nieuw jasje! Met name de cover heeft een heel andere uitstraling dan de exemplaren van voorgaande jaren. Samen met Eva-vormgever Ruth kijken we terug op de transformatie van Eva-covers door de jaren heen.

Met 41 jaar werkervaring in het vak, kun je wel zeggen dat Ruth van de Wetering de nodige ervaring heeft. Ook van Eva-covers weet ze veel. “Vroeger was vormgeven echt een ambacht. Computers waren er nog niet, daarom moest je alles knippen en plakken. Ook moest je exact berekenen hoe groot de letters moesten zijn, zodat het artikel op de bladzijde paste. Na passen en meten ging de kopij naar een zetter. Die typte dat allemaal in en gaf de verhalen de goede lettergrootte. Tegenwoordig zijn er veel meer mogelijkheden. Je kunt eigenlijk alles maken wat je wilt.”

Verandering

“De stijlen van een magazine veranderen doorlopend, omdat ook de trends steeds veranderen. Zo was het vroeger normaal om de pagina zoveel mogelijk te vullen met plaatjes en tekst. Tegenwoordig is het juist de kunst om de pagina zo wit mogelijk te laten. Dat zie je bijvoorbeeld terug op de covers. Kijk maar naar de cover links onderin de foto bij dit artikel, uit 2013. Daar staat ontzettend veel tekst op, een trend van die tijd. De laatste jaren is dat een stuk minder.”

Keuzes maken in Eva-covers

“We laten ook wel eens de lezers de Eva-covers kiezen. Als we tussen twee covers twijfelen, zetten we ze op Facebook. De lezers mogen kiezen welke ze het leukste vinden. We hebben nu gekozen voor een illustratie op de cover. Daarmee gaan we de andere richting op, een lijn die dit hele jaar doorgaat. Als ik nu een tijdschrift van 20 jaar geleden opensla, denk ik: ‘Heb ik dat ooit gemaakt?’”

Onderscheiden

“Bij Eva wijken we qua vormgeving niet per se af van andere vrouwentijdschriften. Wij onderscheiden ons in de inhoud. Ik vind het wel belangrijk dat het tijdschrift er zeer professioneel uitziet.” 

 

Wil je de Eva in nieuwe stijl een zelf in handen hebben? Dat kan! Vraag hier een gratis proefexemplaar aan.

Naast het magazine heeft Eva ook veel evenementen. Bekijk ze hier!