Eva Logo
31 december 2018 in Hoofd & hart

‘Ik word soms zó moe van mijn eigen besluiteloosheid’

Mirjam Teunis (58) heeft veel talenten die ze graag wil inzetten. Maar hoe doe je dat? Ze kan hierbij wel een duwtje in de rug gebruiken. Met hulp van coach Jolanda gaat ze aan de slag.

Mirjam was onder andere werkzaam als visagiste, maar wil graag andere dingen gaan doen. Mirjam: “Ik heb talenten gekregen die ik wil inzetten, maar ik weet niet waar ik moet beginnen. Ik word soms zó moe van mijn besluiteloosheid. Het lijkt me leuk om weer te gaan zingen, schilderen of schrijven. Pastorale taken op me nemen lijkt me ook mooi. Misschien wil ik dit doen in combinatie met trainingen geven aan vrouwen.” 

Zorgen-voor-modus

Al met al heeft Mirjam dus genoeg ideeën en dromen. Ze doet al wel sinds jaar en dag aan vrijwilligerswerk, maar Mirjam heeft nog steeds het gevoel dat ze niet doet wat ze écht wil. “Hoewel m’n kinderen het huis al uit zijn, zit ik nog steeds in de ‘zorgen-voor-modus’. Dan schuif ik mezelf te veel naar de achtergrond, omdat ik wil dat thuis alles lekker blijft lopen. Naarmate ik ouder word, denk ik wel steeds meer: Wat wil ik eigenlijk? Welke kant wil ik op?”

 

‘De muren en obstakels die je zelf opwerkt in je leven, kun je ook zelf neerhalen’

 

Mirjam ging in gesprek met coach Jolanda Nooteboom. Dit coachingsgesprek bracht haar meer zelfinzicht en handvatten om aan de slag te gaan met haar besluiteloosheid.

Tips van Jolanda bij 'besluiteloosheid':

  • Zet voor jezelf eens het één en ander op een rijtje. Wat wil je graag? Wat belet je om dit te doen? Breng eens in kaart wat je sterke punten zijn. Positioneer jezelf.
    • Bij Mirjam valt op dat ze een zakelijke en een artistieke kant heeft. Haar sterke punten zijn zaken als creativiteit, organiseren, initiëren, inspireren en dan het liefst met als doelgroep ‘vrouwen’. Wat haar probleem is, is dat ze niet precies weet hoe ze het moet aanpakken.
  • Ga eens na welke ‘muren’ er zijn in je leven. Vaak zijn er als het ware muren en obstakels die je tegenhouden om de dingen te doen die je graag wilt doen. Dit kan bijvoorbeeld dat stemmetje in je hoofd zijn dat zegt: ‘Dit kun je niet. Laat het maar over aan de professionals.’  
    • Mirjam ervoer die angst voor afwijzing ook. Maar uiteindelijk zijn er lang niet zoveel beren op de weg als dat je zou denken. Je hoeft niet zo bang te zijn.
  • ‘Try before you die.’ Probeer gewoon datgene wat je graag wilt doen! Durf over je eigen drempels heen te stappen. Je hebt vaak meer te bieden dan je zelf in de gaten hebt. Geloof in je eigen kunnen en wees hier niet bang voor. Als het niet lukt, kom je er vanzelf achter. Dan kun je weer kiezen voor wat wél lukt. 
    • Mirjam: “Als je omvalt, weet je in ieder geval dat je even moet blijven zitten op de grond en nadenken over welke weg je nu moet inslaan. Je moet oppassen dat je niet te veel gaat rennen.”

Zelfinzicht

Mirjam: “Het gesprek met Jolanda was voor mij echt een zetje in de rug waardoor ik meer ga aanpakken. Sommige zaken liepen al wel, maar ik kreeg meer bevestiging door het gesprek. Ik ga bijvoorbeeld een cursus spreekvaardigheden doen en ik help mee met het organiseren van praise- en worshipavonden. Ook ga ik waarschijnlijk werken op projectbasis. Zo kan ik meer dingen doen die ik leuk vind en zit ik niet vast in één hokje. Door het coachingsgesprek kreeg ik vooral meer zelfinzicht.”

Jolanda Nooteboom werkt als (loopbaan)coach bij Xpand. Ze is betrokken en vraagt graag door tot de kern. Jolanda: “Door buiten kaders te denken ontstaat er een nieuw perspectief.” Lees hier meer over Jolanda.

Voel jij ook die besluiteloosheid? Wil je weten of jouw werk nog wel echt bij je past? Test het hier!