Eva Logo
samengesteld gezin feestdagen
3 december 2018 in Liefde & Relatie

Samengesteld gezin? Zo kom je de feestdagen door!

Als je een samengesteld gezin hebt, moet je in de decembermaand met veel mensen rekening houden. Hoe regel je Sinterklaas en Kerst met je nieuwe partner en jullie kinderen? Coach Annemarie Sytsma van SamenThuis geeft tips.

“De decembermaand is soms best wel vermoeiend. Je moet veel nadenken en keuzes maken. Wie viert welk feest, wanneer en bij wie? Het is niet vanzelfsprekend dat je met je gezin samen de feestdagen viert. Dat maakt het wel beladen. Kinderen uit een samengesteld gezin vieren soms wel vier keer Sinterklaas. Kleine kinderen vinden dat niet zo erg, die zijn blij omdat ze meer cadeautjes krijgen. En ik hoor ook wel van mensen dat kinderen bij de ene ouder hun schoen zetten en bij de ander pakjesavond vieren. Het volgende jaar draaien ze dat om. Van decemberstress krijgen kinderen niet altijd wat mee. Als de kinderen ouder worden, maakt het allemaal wat minder uit. Soms vieren ze het bij de ene ouder helemaal niet, maar dan is dat ook prima.”

‘Geniet van de fijne momenten die er zijn’

Annemarie (47) coacht samen met haar man René koppels met een samengesteld gezin. Sinds hun trouwen, tien jaar geleden, hebben ze zelf ook een samengesteld gezin. Annemarie en René hebben allebei kinderen uit een eerder huwelijk. Annemarie: “We merkten hoe fijn het is om met andere stellen met eenzelfde soort situatie te praten. Daarom begonnen we SamenThuis. Het is zo fijn dat er ruimte is om te vertellen over wat je meemaakt.”
 

Hoe houd je de feestdagen leuk met een samengesteld gezin? 

7 tips van Annemarie:

  • Blijf in gesprek met je eigen partner. Bespreek je verwachtingen, maar ook je pijnpunten. Misschien ben wel je verdrietig omdat je kinderen er met Kerst een keer niet zijn. Heb het hier samen over.
  • Bedenk nieuwe rituelen. Zo hebben wij nu standaard op Tweede Kerstdag een Kerstbrunch. Hier kun je samen ook weer naar uitkijken. Het kan klein zijn of groot. Bedenk vooral iets dat leuk is in jouw gezin. 
  • Durf los te laten. Je neemt allemaal gewoontes en verwachtingen uit je opvoeding en je vorige gezin mee. Er zijn nu alleen meer mensen met wie je rekening moet houden, dat maakt alles wat ingewikkelder. Probeer flexibel te zijn. Dan zie je dat je ook meer kunt genieten.

'Ik dacht zelf met Kerst een keer: het wordt me allemaal te gek, ik ga een stuk hardlopen'

  • Begin op tijd met dingen regelen. Maak afspraken met je kinderen, je partner en je ex. Als het lastig is om dingen met ex te bespreken, kan dit natuurlijk voor spanning zorgen. Een paar maanden voor de feestdagen het één en ander overleggen kan misschien helpen. Want wie weet heeft je ex ook al plannen met zijn nieuwe gezin.
  • Accepteer de situatie. Je hebt voor een samengesteld gezin gekozen, dan lopen dingen gewoon anders. Dat is de realiteit. Dit geeft soms extra zorgen en is niet altijd makkelijk. Tegelijk mag je beseffen dat je verdriet er ook mag zijn. De decembermaand is nu eenmaal lastig.
  • Neem tijd voor jezelf. Ik dacht zelf met Kerst een keer: het wordt me allemaal te gek, ik ga een stuk hardlopen. Dan ben je er even uit en heb je tijd voor jezelf. Dan kun je de spanning wat loslaten. Bespreek je spanning ook met je partner. Het is niet goed om frustraties te houden.
  • Blijf positief. Probeer alles nuchter te bekijken. En vergeet ook niet te genieten van de fijne momenten die er zijn. Kijk niet alleen naar wat er níet is, maar vooral naar wat er wèl is. Heb het goed met mensen om je heen op het moment zelf!

Lees hier het verhaal van Annemarie over haar scheiding en huwelijk met René. “Wij hebben er alles aan gedaan om een tweede scheiding te voorkomen. Belangrijk hierin was dat we eerlijk naar elkaar bleven uitspreken wat we dachten.”