Eva Logo

‘Vrijheid is als een strik: laat je verrassen'

Vrijheid is een weg. Hoewel Minella dat uit eigen ervaring wist, werd ze daar bij de voorbereiding voor dit jaarthema opnieuw bij bepaald.

Minella van Bergeijk: “Ik voel me vrij. Mijn vrijheidsgevoel zit diep vanbinnen. Het is een weten. Natuurlijk loop ik weleens vast, maar ik wéét dat ik uiteindelijk diep verbonden ben met God. Mijn geloof in Jezus Christus is een fundament dat mijn leven, mijn visie en mijn perspectief kleurt. Wanneer iets mij aan het wankelen brengt, kan ik tegen mezelf zeggen: ‘wacht even, ik ben onderdeel van een grotere realiteit.’ Het geeft me het vermogen om te kunnen relativeren.

Dit weten maakt dat ik verantwoordelijkheden durf te nemen voor dingen die groter zijn dan ik aankan. Maar ook dat ik leef in liefde; waarvan ik soms heel veel heb en waarvan ik soms tekort kom. Het geeft mij mijn altijd terugkerende enthousiasme. En helpt mij om te dromen: ik durf te geloven dat God mij andere en bredere perspectieven wil geven.” 

Grootste struggle

“Ik was en ben er niet zomaar, op die weg van vrijheid. Ik moest erop belanden en ook telkens weer op aankomen. Mijn grootste bevrijding was het besef dat Jezus in mij is. Toen ik werkelijk besefte wat Hij voor mij heeft gedaan, ging ik anders naar mezelf kijken en naar de mensen om mij heen. Maar mijn grootste struggle was om mij het onvoorwaardelijke toe te eigenen. Door Jezus blijft God mij niet aanklagen.

Om dit te ontdekken las ik veel in de Bijbel. Ik slurpte de Bijbel op, echt hongerig was ik naar Gods woord! Ik mocht ook mensen ontmoeten die leefden in erbarmelijke omstandigheden, maar die aanstekelijk vrij waren. En er kwamen ‘Mozessen’ op mijn pad, die mij een stukje meenamen op de weg naar vrijheid.”  

Vrijheid als een strik

“Zo heb ik een leidinggevende gehad, die mij vrijheid liet ervaren door me helemaal op mijn eigen Minella-manier achter doelen aan te gaan. En ook mijn vader was een belangrijke Mozes: hij duwde me richtingen in die goed bij me pasten en die maakten dat ik me gekend voelde. Mijn moeder leefde mij voor om het kleine te waarderen. Met Sinterklaas kregen we heel gewone hemden cadeau, maar met een prachtige strik eromheen, alsof het de mooiste hemden waren die je maar kon bedenken.

Ik denk dat vrijheid is als die strik: laat je verrassen, durf te genieten, durf voluit te leven en durf eigen te zijn. Ik heb geaccepteerd dat mijn gedachten soms anders zijn dan die van anderen en dat ze niet altijd aan hoeven te sluiten.” 

Eva’s nieuwe jaarthema voor 2019 is De weg naar vrijheid. We reizen als het ware door de woestijn met het volk van Israël. Een reis die veel geestelijke parallellen vertoont met ons eigen leven. De komende maanden vind je op onze website allerlei artikelen en video’s rondom vrijheid. God gaf Zijn volk de kans een diepe relatie met Hem op te bouwen, in vrijheid! Die kans geeft Hij eveneens aan ons. Ook het lied Amazing Grace zul je regelmatig terugzien in onze verhalen en video’s.

In Eva 10 staat het complete interview met Minella van Bergeijk. Hier kan je een gratis proefnummer aanvragen!

Tekst: Martineke Poppe, Fotografie: Willem-Jan de Bruin