Eva Logo
7 januari 2019 in Liefde & Relatie

6 tips voor als je man afhankelijk is en thuis zit

Tinekes man kreeg tweeëneenhalf jaar geleden een herseninfarct. Toen hij uit het revalidatiecentrum kwam, moest hij van alles opnieuw leren. Hoe kom je door een periode waarin je man zo afhankelijk van je is? Tineke Beckmann geeft tips.

Van fietsen tot een eitje bakken: als Cort na drie maanden revalideren weer thuis komt wonen, moet hij veel opnieuw leren. Ook kan hij niet meerdere dingen tegelijk doen, terwijl dit vóór het herseninfarct geen enkel probleem was. Dat vraagt ook wat van zijn vrouw Tineke. Ze vertelt wat van belang is in zo’n soort periode:

1. Praat met lotgenoten en deskundigen na het herseninfarct

“Natuurlijk kun je met vrienden praten over wat er gebeurd is. Maar wanneer je praat met mensen die hetzelfde meemaakten, vind je veel meer een klankbord. Zij begrijpen écht waar je doorheen gaat. Vrienden en familieleden doen wel echt hun best en leven mee, maar ten diepste hebben ze geen idee wat er gebeurt bij iemand vanbinnen.”

'Je moet elkaar blijven vertellen hoe je je voelt als man en vrouw'

2. Praat met je partner

“Ook met je man over je gevoelens praten, is heel belangrijk. Misschien begrijpt hij het niet helemaal, maar je moet elkaar wel blijven vertellen over hoe je je voelt als man en vrouw. Wij deden dit en dat lucht op. Het blijft wel een uitdaging om verbinding te vinden. Je bent allebei bezig met een eigen herstel- en verwerkingsproces. Praat met elkaar en werk aan begrip en vertrouwen voor en in elkaar.”

3. Herken de fasen van verwerking

“Er zijn verschillende fasen waar je doorheen kunt gaan. Denk bijvoorbeeld aan rouw, ongeduld, eenzaamheid of boosheid. Maar weet dat het erbij hoort en het goed komt. Het heeft tijd nodig. Als er in je hoofd meer ruimte komt, valt alles op zijn plek. Praten met lotgenoten en deskundigen kan hierbij ook echt helpen. Zo kun je je verhaal kwijt. Anders heb je soms het gevoel dat je door niemand wordt begrepen, dat kan heel eenzaam zijn.”

4. Wees niet te bezorgd

“Achteraf zie ik dat ik overbezorgd was over mijn man. Je wilt je man natuurlijk beschermen voor alles wat fout kan gaan, maar dat kan niet. Natuurlijk is die extra zorgzaamheid aan het begin nodig, maar je moet het ook leren loslaten. Ik lette constant op of alles wel goed ging. Lukte het fietsen wel? Reageerde hij snel genoeg in het verkeer? Zeker aan het begin vond ik het allemaal heel spannend. Maar door mijn grote bezorgdheid voelde mijn man zich best betutteld en voor mij was het ook vermoeiend. Daarbij wil je als partners gelijkwaardig zijn: ik ben zijn vrouw, niet zijn moeder. Die bezorgdheid moest ik echt leren loslaten. Beschermen kan ik hem immers niet, dat kan God alleen.” 

5. Doe dingen waar je zelf blij van wordt

“Vergeet jezelf niet en doe iets waar je zelf energie van krijgt. Ik ging graag een stukje alleen fietsen of even bijkletsen met een vriendin bij de Hema. Heb ook even tijd apart van partner. Doe je eigen dingen ook, dan kun je even opladen.”

6. Vraag of anderen voor jullie bidden

“Soms lukt het bidden zelf niet meer, omdat je hoofd zo vol is. Dan is het heel fijn als vrienden of mensen uit de kerk bidden voor jou en je man. Dat tilt je als het ware uit boven het dagelijkse.”

Tineke: “Het gaat nu gelukkig heel erg goed met Cort. Dit is bij lang niet iedereen zo na een herseninfarct. Soms is er niet zoveel verbetering als er bij Cort was. Door een godswonder kwam Cort er wel heel goed uit. Hij kan nu bijna alles weer.” 

Lees hier Tinekes verhaal over het herseninfarct van haar man. Tineke: “Toen mijn man in het ziekenhuis lag, voelde het voor mij alsof ik in een rijdende trein zat. Ik moest eruit, maar het kon niet.” 

Tinekes dochter Melliena maakte de film 'Protocol van mijn vader' over het herseninfarct van haar vader en hoe hij het op wonderbaarlijke wijze tóch overleefde.

Lees ook: Survivalkit als je door een moeilijke tijd gaat