Eva Logo
boomhut battle
11 januari 2019 in Uit & thuis

Anne-Mar Zwart: ‘Ik droomde van een boomhut in een treurwilg’

In De Boomhut Battle gaan vier teams, met twee kinderen als teamcaptains en twee volwassenen als helpers, de competitie met elkaar aan: wie bouwt de mooiste, creatiefste en technisch beste boomhut van Drenthe? Tussen het bouwen door daagt presentatrice Anne-Mar Zwart de teams uit opdrachten uit te voeren waarmee ze extra punten kunnen verdienen voor de finale. Eva vroeg Anne-Mar naar dit nieuwe programma en hoe het met haar eigen handigheid zit.

Wat voor taak hebben de kinderen in De Boomhut Battle?

“De kinderen krijgen hulp van hun vaders en een heel bouwteam. De boomhutten zijn ontworpen door Rob van der Wulp, de kinderen hebben hier en daar aanpassingen gemaakt om de boomhut goed bij de omgeving te laten passen. Nou ja, boomhut? Het zijn meer boomvilla’s van dertig vierkante meter, met twee verdiepingen. De boomhutten worden gemaakt op campingterreinen. Als ze af zijn worden ze dus ook echt verhuurd, dus het is niet voor niks. Dat geeft ook wat extra druk voor de deelnemers.

'Ik ben een goede assistent'

De kinderen hebben nagedacht over hoe de boomhut eruit komt te zien en hebben bijvoorbeeld meegeholpen bij het tekenen of bedenken van de inrichting. ‘Daar moet een raam komen, want dan kunnen we ’s ochtends naar de zonsopgang kijken.’ Het wordt dus echt hún boomhut.

Ik vind het bijzonder om te zien dat er vanuit niks iets opgebouwd wordt en de vreugde die er bij de deelnemers dan te zien is. Vanaf dag één begint daar iets te ontstaan. Samen met de families zien we dat gebeuren. De betrokkenheid was ontzettend groot.”

Hoe handig ben je zelf eigenlijk?

“Nou, ik ben niet ónhandig. Ik snap wel het een en ander qua gereedschap. Ik klus wel eens samen met mijn man en ik denk dat ik wel een goede assistent ben. Mijn man is echt wel extreem handig; hij zou ook wel zo’n boomhut in elkaar kunnen zetten. Ik zal hem eens vragen of hij volgend jaar met mij een boomhut in Drenthe wil bouwen, haha!

'Ik maakte een hut met trapjes en dekbedden'

Ik bouwde vroeger zelf ook wel hutten, maar dan in m’n slaapkamer. Dan maakte ik met trapjes en dekbedden een hut waar ik dan in kon. Ik heb wel nagedacht om een boomhut te maken in mijn favoriete boom, een treurwilg. Daar klom ik dan altijd in en maakte een hoekje met takjes waar ik kon zitten. Een echte boomhut was toch meer een droom. Dat maakt De Boomhut Battle ook zo leuk; iedereen heeft wel eens gedroomd van het maken van zo’n boomhut. Deze kinderen krijgen de kans om die droom werkelijkheid te maken.”

De Boomhut Battle is een feel good-programma voor het hele gezin! Vanaf zaterdag 12 januari is De Boomhut Battle elke zaterdag te zien om 19:50 bij NPO Zapp.

Foto: Willem-Jan de Bruin 

Benieuwd wat Anne-Mar nog meer in haar jonge jaren deed, behalve hutten bouwen? Lees dan ook dit artikel.