Eva Logo
trends 2019 zondagsrust trend
2 januari 2019 in Uit & thuis

De trends voor 2019: allemaal aan de zondagsrust

Een kersvers 2019 ligt voor ons: wat zal het jaar ons brengen? Wij zetten de trends voor het komende jaar op een rijtje. Hoe gaan deze nieuwigheden ons leven veranderen?

Aan tafel

Steeds meer wijn, bier en aperitieven worden alcoholvrij en dat wordt ook een trend voor 2019. Misschien kiezen we dan in plaats van wijn bij het avondmaal ook massaal voor druivensap. We zijn dus op andere manieren bezig met onze gezondheid: hysterisch calorieën checken is zó 2018. Wel willen we graag voeding tot ons nemen die bij ons lichaam past, soms zelfs getest op basis van onze bloedwaarden. Wat voor de één goed werkt, kan voor de ander namelijk totaal niet werken. Ook proberen we steeds wat minder vlees te eten dit jaar: niet volledig vegetarisch, maar een dag of twee per week. (Bron: Trouw en Vogue)

Huis en tuin

In 2018 werden de kringloopwinkels een hit, in 2019 worden dat wellicht kringloopwarenhuizen. Voor in huis: brons en goudverf op de muren, fluwelen gordijnen, bonte kussens. Een grote hoeveelheid planten in de woonkamer was al populair in 2018, die trend zet zich nu voort in de slaapkamer. (Bron: Trouw)

In de kerk

Dit jaar wordt het voor iedereen belangrijker om op zondag rust te pakken. Niet alleen in onze christelijke kringen is zondagsrust belangrijk, maar ook andere mensen gaan inzien dat het goed is om een dag in de week even geen werk te verzetten. Tijd voor familie en God heeft altijd al prioriteit gehad op zondag, maar dit jaar nog meer. Daarnaast worden kerken met meerdere dochterorganisaties populairder: één kerk op meerdere locaties. Neem bijvoorbeeld de gemeente Mozaiek0318 in Veenendaal, die plannen heeft tot uitbreiden met een Mozaiek033-kerk in Bunschoten-Spakenburg. (Bron: Trouw)

Mode à la 2019

Eind 2018 begon de trend al enigszins op te komen: formele kostuums voor vrouwen. Het jasje en de pantalon mogen allebei hetzelfde printje bevatten, een ruitje bijvoorbeeld. Verder denken we meer aan het milieu en de wereld waarop we leven door het gebruik van duurzame, diervriendelijke en veganistische stoffen waarvan onze kleding wordt gemaakt. Ook de tie-dye-print is een trend van 2019. Een mode-item dat komende zomer zijn comeback gaat maken, is de gladiatorsandaal. (Bron: Fashion United)

Voor kinderen

Ken je Google Home al? Dit apparaatje van Google zet je in je huis neer en door spraak gestuurde opdrachten, kan hij van alles voor je doen. Deze technologie wordt steeds verder uitgebreid en is nu ook handig voor het maken van huiswerk! Vraag het antwoord op een som aan Google Home en hij vertelt je het antwoord. (Bron: Seven Days)

Media & socials

Steeds meer mensen zijn klaar met hoe sociale media omgaan met onze privacy en gegevens. Facebook wordt al steeds minder gebruikt en ook dit jaar zal dat voortzetten. Het wordt tijd dat we eens kritisch gaan kijken naar onze sociale media consumptie en we zullen erachter komen dat we het niet eens zijn met hoe we in de greep van deze media worden gehouden. 2019 wordt het jaar waarin we massaal offline gaan. (Bron: Lindanieuws)

Gezond & fit

In 2018 gingen we al steeds meer buiten sporten. De populariteit van het hardlopen groeit nog wel even door: obstacle runs, bootcamps en marathons kunnen rekenen op nog steeds groeiende aandacht. Handig daarbij: wearables, smartwatches en fitnesstrackers die we tijdens het buitensporten aan ons lichaam kunnen dragen, maar ook onze smartphones die onze stappen bijhouden. (Bron: Gezondheid en co)

Reizen

De hoge CO2-uitstoot staat hoog op de agenda. Vliegen wordt steeds minder populair doordat het erg schadelijk is voor het milieu en we daar steeds meer mee bezig zijn met z’n allen. We kiezen eerder voor de trein dan het vliegtuig in 2019. Ook gaan we op kortere vakanties en dichter in de buurt. Vaker een weekend of midweek weg in plaats van een lange vakantie is daar een voorbeeld van. Wat we daarnaast steeds belangrijker gaan vinden, is dat we iets leren als we op reis gaan: niet alleen maar op het strand liggen bakken, maar ook cultuur opsnuiven en iets doen voor de gemeenschap, zoals vrijwilligerswerk. (Bron: Nrit Media)