Eva Logo
23 januari 2019 in Uit & thuis

'God gebruikt mijn gebrokenheid om een stem te zijn voor prostituees'

Zes meiden en twee jongens van Salvation Dance Centre voerden een indrukwekkende dans op om aandacht te vragen voor prostitutie en mensenhandel. Choreografe Elza: “Met onze dans willen we vrouwen die vastzitten in de prostitutie een stem geven.”

Choreografe Elza: “Prostitutie heeft me altijd al diep geraakt: hoe kan het dat we dit in ons land accepteren? Sommigen zeggen dat het vrijheid is om ‘sekswerker’ te kunnen worden. Dat prostituees zelf voor hun werk hebben gekozen. Dat geloof ik gewoon niet! Helemaal niet toen ik me voor de choreografie van deze dans meer ging verdiepen in prostitutie. Ik dacht: ‘Hier zit een verhaal achter.’ 

 

 

Wie ben je dan nog?

“Zelf ken ik een deel van de gebrokenheid die veel prostituees ervaren. Ik ben namelijk seksueel misbruikt. Toen ik hoorde dat 90% van de vrouwen die vastzitten in prostitutie seksueel misbruik hebben meegemaakt, schrok ik daar enorm van. Misbruik heeft een enorme impact op je identiteit. Het wordt een deel van jezelf, verpakt in schaamte, pijn en schuld. Sommige vrouwen die misbruikt zijn, denken dat ze voor de prostitutie bedoeld zijn. Op die manier kunnen ze ermee dealen. Het is veel makkelijker om te zeggen dat je ervoor gekozen hebt, dan dat je jezelf onvrijwillig verkoopt. Je pijn confronteren is enorm lastig, want wie ben je dan nog? Maar wat ben ik dankbaar dat God mij heeft geholpen om het misbruik niet te laten bepalen wie ik ben! Hij heeft zoveel delen van mijn hart genezen. Nu gebruikt Hij mijn gebrokenheid en verleden ten goede.”

Bekijk de indrukwekkende dansvideo en lees het complete interview bij onze collega's van BEAM!