Eva Logo
koloniekerkje
3 februari 2019 in Uit & thuis

'In mijn pyjama kan ik een gast tegenkomen'

Al sinds ze elkaar kennen dromen Jose en Michiel over het runnen van een eigen B&B. De kans deed zich voor en ze verhuisden van de stad naar het Drentse platteland, waar ze niet alleen een B&B runnen, maar ook nog een kerkgebouw exploiteren.

“’We stoppen ermee!’ Michiel en ik roepen deze woorden regelmatig naar elkaar. Gekscherend, maar het tekent hoe pittig het soms is. Er zijn dagen dat we alleen collega’s zijn. Dan lig ik ’s avonds in bed en verbied ik mezelf om over het werk te beginnen. De volgende morgen staan we op en moeten we meteen weer aan de slag. Bijvoorbeeld omdat er die dag een bruiloft, begrafenis of boekpresentatie in de koloniekerk is, maar natuurlijk ook als de B&B geboekt is. De B&B is in onze eigen woning, dus dat betekent dat ik een gast in de gang kan tegenkomen als ik in mijn pyjama naar het toilet ga. Dat vind ik persoonlijk niet erg, maar we ervaren ook dat het soms goed is om het huis voor onszelf te hebben.

‘Op sommige dagen zijn we alleen collega’s’

Tweeënhalf jaar geleden zijn we uit de stad Zwolle naar Wilhelminaoord verhuisd. Het begon met een vriend die onze toekomstdroom kende. Hij riep dat hij een leuk plekje wist dat eigendom was van de Maatschappij van Weldadigheid*. Een koloniekerkje samen met een pastorie waar een B&B in gevestigd is. Stiekem maakten we al plannen. Zo stonden we  op een camping op vijftien minuten afstand. Michiel zei in die vakantie: ‘Volgend jaar om deze tijd verhuizen we hierheen’. Het leek profetisch, want op onze laatste vakantiedag werden we gebeld door die vriend dat de kerk en de B&B vrij zouden komen.

'Soli Deo Gloria'

Koloniekerkje
Het Koloniekerkje

Voor de Maatschappij van Weldadigheid is de kerk een monumentaal pand. Er zijn activiteiten in de kerk die niets met het christelijk geloof te maken hebben. Een boekpresentatie of een klassiek concert bijvoorbeeld. Daarom vind ik het bijzonder dat God juist ons hier heeft gebracht. Ik geloof dat het echt de bedoeling is dat we hier zijn. Wij mogen zijn liefde uitdragen, vaak zonder een woord te zeggen.

Er gebeuren regelmatig bijzondere dingen. Zo hebben we niet-christelijke vrienden uit het dorp die hun kinderen graag wilden laten zegenen. Het kerkje is niet verbonden aan een gemeente, dus wat belet ons om voor die kinderen te bidden? Soms schijnt de zon precies boven de deur waar sinds de renovatie de tekst ‘Soli Deo Gloria’ staat. Er zijn mensen die zeggen dat deze plek geschiedkundig niet klopt, omdat daar oorspronkelijk de naam van de schenker van het kerkje stond. Maar ik vind het mooi zoals het nu is, want uiteindelijk hoop ik dat God alle eer krijgt.

Nooit meer werken voor een baas

Bij de start van ons bedrijf voelden we ons nog geen ondernemers. Ik ben enorm creatief, we zien mogelijkheden en ik kan goed netwerken, maar we moesten leren hoe je er geld mee kon verdienen. Inmiddels hebben we een goedlopende B&B, groeit het aantal activiteiten in de kerk en zitten we vol plannen. Hoe de toekomst zal gaan, durf ik niet te zeggen. Zal er ooit een kerkgemeente in de kerk komen? En wie zal God nog meer door de kerk op ons pad brengen? Ik weet het niet, maar één ding weet ik wel zeker: Ik zal waarschijnlijk nooit meer voor een baas werken. Inmiddels ben ik volop een ondernemer.”

Jose Bekkema (40) is getrouwd met Michiel (35) en samen hebben ze twee jonge kinderen. Hierboven.nl / koloniekerkje.nl

Dit is een artikel uit Eva 1, 2018. Wil jij het Eva magazine een keer proberen? Vraag hier een gratis proefexemplaar aan.
Tekst: Hilde Kooij
Foto's: Jeanine Rijsdijk

*De Maatschappij van Weldadigheid is een stichting die als doelstelling heeft om het behoud en de ontwikkeling van het historische erf- en gedachtegoed van Johannes van den Bosch te behouden. Maatschappijvanweldadigheid.nl