Eva Logo
scoliose
15 januari 2019 in Lijf & leven

‘Je hebt er recht op om gehoord te worden’

Henriëtte van Dort heeft scoliose, een vergroeiing van de ruggenwervel. Daarnaast is ze hypermobiel: de gewrichten en pezen zijn dan te soepel, en haar spieren zijn altijd aangespannen. “God heeft me uiteindelijk naar de juiste therapie geleid.”

Scoliose en hypermobiliteit

“Ik kreeg de diagnose van scoliose en hypermobiliteit in mijn tienerjaren. Ik kreeg een aantal oefeningen die ik thuis moest doen. Het probleem was dat niet het totaalplaatje aangepakt werd, maar bijvoorbeeld alleen m’n schouders of m’n nek.

Ik ben me er nooit van bewust geweest dat pijn hebben eigenlijk niet normaal is. Ik deed gewoon alles. Dat is een paar jaar geleden veranderd. Mensen zeiden tegen me: ‘Is het wel goed hoe je op deze manier doorgaat met alles wat je doet? Moet je je levensstijl niet aanpassen?’ Toen dacht ik: kan dat? Daar had ik nooit aan gedacht, de pijn hoorde erbij. Ik dacht dat iedereen wel dagelijks last had van een vermoeide rug of oorsuizen.

Aandacht voor mezelf 

Ik heb een eigen bedrijf, waarin ik werk als coach en mensen help bij hun duurzame inzetbaarheid. Opeens dacht ik: het is ontzettend tegenstrijdig. Hoe zit het eigenlijk met mijn eigen duurzame inzetbaarheid, en met name vitaliteit? Om anderen goed te kunnen helpen en om zelf gezond te blijven, moet ik daar nu ook aandacht aan gaan geven. 

Na een rondje Google kwam ik toen uit bij de Scoliosis Care Clinic in Zwolle. In februari 2018 ben ik toen begonnen aan een traject. Twee weken lang ging ik elke werkdag naar de kliniek om oefeningen te leren die ‘de bocht’, de vergroeiing, tegengaan. Die doe ik nu thuis vijf dagen per week, één uur per keer. 

Na een half jaar oefeningen doen, begon ik te merken dat het verlichting gaf. Het is echt een investering in mijn werkdagen, want ik wil mijn oefeningen al hebben gedaan voordat ik begin met werk en ik moet tussendoor ook m’n rust pakken door de spierspanning. 

Over ongeveer een half jaar worden de oefeningen waarschijnlijk teruggebracht naar drie keer per week in plaats van vijf keer. Dan is het iets makkelijker te managen. Ik moet dit voor de rest van m’n leven blijven doen, maar ik denk: het gaat me alleen maar helpen. Ik heb wel eens gehoord: ‘succes is voor de doeners’. Ik moet niet nadenken, ik moet het gewoon doen. Ik weet dat het helpt, dat is te zien op de scans die bij de kliniek gemaakt worden.

scoliose

Verlichting

Ik ben niet boos op God dat ik dit heb, ik kan het wel relativeren. Een paar jaar geleden heb ik ziekenzalving gedaan. Ik was wel klaar met alle spanning en de pijn en heb God gevraagd om het weg te nemen. Dat heeft het me niet direct gebracht, maar later ben ik wel bij de Scoliosis Care Clinic terechtgekomen. Dus via een omweg heeft Hij me toch verlichting gebracht. 

Mijn volwassendooptekst is ‘Verheerlijk God dan met je lichaam’. Ik dacht: Heer, hoe kan ik U nou verheerlijken met zo’n lichaam? Maar ik ben me er daardoor bewust van geworden dat ik goed moet zorgen voor mijn lichaam. Ik ben rentmeester van dit lichaam en ik vertrouw erop dat als ik het aandacht geef, de zegeningen en rust zullen komen.

Worth-ship

Ik zie mijzelf als een sterke boom die een goed wortelstelsel heeft aan een bepaalde kant. Nu is het tijd om ook de andere kant aandacht te geven en te gaan ontwikkelen. Onlangs las ik een stukje van Jim Langley, een Amerikaanse schrijver, waarin hij vertelt dat het Engelse woord voor aanbidding, ‘worship’, komt van worth-ship. Wat is onze aandacht en aanbidding waard? De vraag die daarbij hoort, is: wat is waard om mijn tijd, energie, kwaliteiten, geld en lichaam aan te besteden? Deze vraag staat in mijn spreekkamer, zodat ik er elke dag aan herinnerd word. Dat stukje aanbidding neem ik mee en geef ik door aan de mensen waarmee ik werk. 

Nu ik zelf steeds meer bezig ben met het serieus nemen van wat ik nodig heb om in balans te leven, hoop ik dat ook door te kunnen geven in mijn werk. Het bijzondere is dat de meeste mensen die ik in mijn werk help, meestal gezien worden als sterke mensen die succesvol zijn en weten wat ze doen. Ze weten hoe ze moeten overleven en vragen niet zo snel hulp voor de kwetsbare kant. Zij moeten leren zichzelf serieus te gaan nemen. Ook al ben je sterk: je hebt er recht op om gehoord te worden. Ik hoop dat mijn ervaring daaraan kan bijdragen.”

Henriëtte is ondernemer, adviseur, trainer en coach bij Hamewith talent development. 

Foto: Bertine Bartlett van Bemind Fotografie

Marike is chronisch ziek, lees hier haar ervaringen.