Eva Logo
3 januari 2019 in Geloof

Liesbeth Koedoot: ‘Het leven met God is niet perfect’

Worshipband LEV bezingt het leven met God. Op de hoge bergen en ook in de dalen. Zangeres Liesbeth vertelt hoe de zes muzikanten dit doen. “Wij willen een eerlijke boodschap brengen.”

“LEV is Hebreeuws voor het woord hart. We vinden het sowieso een heel mooi woord, maar het is daarnaast ook onze missie. We hebben een hart voor God, mensen en muziek. We schrijven liederen vanuit ons hart en daarmee hopen we het hart van de luisteraar te bereiken en te raken. We bedachten deze naam toen de band nog in de kinderschoenen stond. We hadden nooit gedacht dat de naam zo goed zou gaan passen bij wat we doen. Ik vind het heel mooi om te zien hoe dat zich heeft ontwikkeld.” 

 

‘Het leven is niet perfect, maar dat betekent niet dat God daar niet bij is’

 

Eerlijke boodschap van LEV

“Met LEV willen we mensen inspireren en bemoedigen, dat doen we door het leven met God te bezingen. Dat is niet altijd een leven op hoge bergen, maar soms ook in dalen. Daarin proberen we ook eerlijk te zijn, we willen een eerlijke boodschap brengen. We hebben ook liedjes waarin we alleen vragen stellen. Waarom horen we U niet? Waarom zien we U niet? Waar bent U God? Het leven met God is niet perfect en dat hoeft het ook niet te zijn. Die boodschap hopen we over te brengen met onze muziek. God kan soms ver weg lijken. Maar uiteindelijk zal je ervaren dat Hij erbij is geweest. Hij blijft naast je lopen, of je het nou ervaart of niet.” 

De realiteit 

Dat God soms ook heel ver weg kan lijken heeft Liesbeth zelf ook ervaren. Liesbeth trouwde met medebandlid Freek, maar na een zwangerschap van een tweeling verliezen Liesbeth en Freek bij de geboorte een van de twee kindjes. “Daarvoor was het leven vanzelfsprekend, maar deze gebeurtenis heeft ons met beide benen op de grond gezet. Ik besefte: dit is de realiteit van het leven. Rationeel wist ik dat God erbij was, ik geloofde het ook wel. Maar op dat moment zelf voelde ik dat niet zo en heb ik dat ook niet ervaren."

‘We hebben toch gebeden?’

"Ik heb momenten gehad dat ik dacht: nou Heer, we hebben toch met z’n allen gebeden dat ze het zou overleven? Achteraf, toen alles weer een beetje stabiel was, zag ik wel dat God erbij is geweest. Het is soms lastig te zien als je in de situatie zit. Je ziet tegenwoordig ook zoveel narigheid in de wereld om je heen. Als jeugdpsycholoog zie ik bijvoorbeeld veel gebrokenheid in gezinnen. Het leven is niet perfect, maar dat betekent niet dat God daar niet bij is.” 

Morgen dans je weer

“Het album Morgen Dans Je Weer is ontstaan na het overlijden van ons kindje. In die tijd zijn veel liederen ontstaan en die hebben we uitgewerkt. Ik vind het altijd indrukwekkend om die liederen te zingen. Om zo ons leven te delen en dat mensen daarin herkenning vinden. Ik ben daardoor geraakt. Liedjes krijgen een andere betekenis als je zelf de dieptes van het leven hebt meegemaakt.”

 

Meer van LEV horen? Tijdens Eva’s Studie-tweedaagse begeleidt LEV de worship. Tijdens deze twee dagen leer je van psychologe Michelle van Dusseldorp hoe je kunt groeien naar een Licht Leven.

Foto: © Nienke van Denderen Fotografie