Eva Logo
Malawi
9 januari 2019 in Hoofd & hart

Nicole: ‘Ik heb 21 kinderen in huis’

Nicole van Elteren (32) zegde haar baan bij Tommy Hilfiger op en vertrok naar Malawi. Als single adopteerde ze daar twee kinderen, en negentien anderen wonen ook bij haar in. Nicole: ‘Ik wil hun een betere toekomst geven.’

Als Nicole haar opleiding International Fashion Management afrondt, gaat ze aan de slag bij het bekende modemerk Tommy Hilfiger. Ze heeft een goede baan als merchandise and planning coordinator. Dan besluit ze om in april 2011 haar zus op te zoeken in Malawi. Nicoles zus loopt stage in het ziekenhuis van Nkhoma. 

Armoede in Malawi

Nicole: “Die twee weken waren vooral vakantie voor mij en mijn zus. Maar toch raakte de extreme armoede me. Mensen hebben geen toegang tot voor ons heel vanzelfsprekende dingen, zoals gezondheidszorg en eten. Kinderen sterven in het ziekenhuis door ondervoeding en baby’s overlijden omdat niemand hun babymelk kan betalen als hun moeder overleden is. Toen werd ik echt met mijn neus op de feiten gedrukt. Was mijn baan wel zo belangrijk?”

 

‘Kinderen sterven in het ziekenhuis door ondervoeding’

 

Terug in Nederland

In januari 2012 gaat Nicole voor drie maanden terug naar Malawi. Ze helpt mee in het ziekenhuis om de administratie bij de kinderafdeling te doen. Als ze in april weer aan de slag gaat bij Tommy Hilfiger, is haar werk niet meer hetzelfde. Nicole: “Ik vond het lastig om mijn draai weer te vinden door alle armoede die ik gezien had. In mijn team was ook veel veranderd en de sfeer was niet meer hetzelfde. Na veel bidden besloot ik mijn baan op te zeggen.” Nicole gaat in augustus terug naar Malawi, eerst met het plan om in december 2012 weer terug te komen.

Maria

Dan komt in november 2012 Maria op Nicoles pad… Maria is een baby’tje en is 7 weken te vroeg geboren. Nicole: “Ze woog maar 1 kilo en er was niemand om voor haar te zorgen. Ik voedde wel vaker weesbaby’s, dus werd mij gevraagd of ik tijdelijk voor haar wilde zorgen. Een kind te vondeling leggen, gebeurt niet vaak in de dorpen in Malawi en inderdaad: een paar dagen later kwam Maria’s oma naar het ziekenhuis om haar op te halen.”

 

‘Haar vorige drie kinderen waren vlak na de geboorte overleden’

Maar als Nicole gaat kijken hoe het met Maria is bij haar oma, komt ze tot een schokkende ontdekking. “Ik merkte al snel dat de oma weinig interesse in Maria had. Na een kort gesprek kwam ik erachter dat de moeder van Maria zwaar gehandicapt is en vaak verkracht wordt. Haar vorige drie kinderen waren vlak na de geboorte overleden. De oma had geen hoop dat dit meisje het wél zou overleven. Bovendien wilde ze graag naar huis omdat zij voor haar zwaar gehandicapte dochter wilde zorgen en omdat het plantseizoen was aangebroken.”

Moeder

Nicole spreekt af om een maand voor Maria te zorgen in het ziekenhuis. Maar omdat de oma niet voor het meisje kan zorgen, smeekt ze Nicole om de baby te adopteren. Nicole: “Ik weigerde in eerste instantie, omdat ik nog steeds dacht dat ik terug naar Nederland zou gaan. God had echt een ander plan voor mij en uiteindelijk heb ik Maria toch geadopteerd!” Later adopteert Nicole nog een meisje: Diana. Nicole: “Ik ben officieel moeder van twee prachtige dochters!”

Afriana Foundation

Nicole werkt voor Afriana Foundation, een organisatie die babymelk geeft aan weeskinderen en kwetsbare kinderen. Nicole: “Als het kind geen kans van overleven heeft in het dorp, komt het bij mij te wonen. Ik werk samen met een adoptiebureau in Amerika om deze kinderen een betere toekomst te geven. Ik heb momenteel dus 21 kinderen in huis en werk enorm veel. Vaak ben ik echt uitgeput, maar ik vind altijd weer de energie om door te gaan. Financieel is het niet makkelijk maar God voorziet en zorgt dat het uiteindelijk weer goed komt.”

Afriana foundation is afhankelijk van giften. Nicole: “We hebben iedere maand een enorm bedrag nodig om al de melk te kopen en alle kosten te betalen. Iedere donatie is heel erg welkom!” 

 

Ook Thea woont in Malawi en getrouwd met een Malawiaanse predikant. "Als God je naar een bepaald land zendt, is Hij daar zelf al geweest."