Eva Logo
5 januari 2019 in Geloof

Ron van der Spoel: ‘Bidden in een groep is heel belangrijk!’

Bidden in een groep kan voor mensen met een introvert karakter nogal stressvol zijn. Wanneer het jouw beurt is om te bidden, zijn eigenlijk alle gebedspunten al behandeld en heb je geen idee wat je nog moet zeggen, met een ongemakkelijke stilte tot gevolg. Herkenbaar? Predikant Ron van der Spoel geeft raad. 

“Bidden in een groep is voor extraverte mensen heerlijk en voor introverte mensen vreselijk. Als je in een groep gaat bidden, is het belangrijk dat iedereen die meedoet, zich daar goed bij voelt.” 

Waarom bidden in een groep? 

“Bidden in een groep is heel belangrijk. Jezus zegt het zelf in Mattheüs 18:19: 'Als twee van jullie hier op aarde eensgezind om iets vragen, wat het ook is, dan zal mijn Vader in de hemel het voor hen laten gebeuren.' Als je in je eentje bidt, neemt God je al serieus, maar als je met een groep bidt, neemt God dat dubbel zo serieus. 

Daarnaast is het ook heel fijn om andere mensen te horen bidden. Dan kan je ook eens luisteren hoe anderen dat doen. Daar kan je van leren! Als je samen bidt, ben je heel eensgezind. Zelf geniet ik daar erg van.” 

Tips voor bidden in een groep 

“Extraverte mensen hebben vaak geen moeite met een groepsgebed en kunnen zo tien minuten vol praten, maar introverte mensen hebben vaak een beetje sturing nodig. 

Zo is het handig om van tevoren een aantal gebedspunten te bespreken en af te spreken wie welk gebedspunt bidt. Ook is het fijn om voor het bidden te bepalen wie er begint en afsluit. Zo voorkom je lange stiltes. Die stiltes zijn trouwens niet erg, maar ook niet nodig. Je kan ook afspreken dat iedereen voor zijn rechter buurvrouw/man bidt. Als je dat doet, weet je in ieder geval dat mensen niet hetzelfde gaan zeggen, als wat jij ook wilde zeggen. 

Wanneer je met een aantal mensen voor iemand aan het bidden bent, gaat daar heel veel kracht vanuit. Je merkt dan dat God daar echt mee bezig is.” 

Tip: bekijk ook eens deze video’s waarin Ron van der Spoel gebedsdilemma’s bespreekt.

Om in je agenda te zetten! 

Op 17 en 18 mei 2019 vindt Eva’s Kloosterretraite plaats in de Sint-Paulusabdij in Oosterhout. Ron van der Spoel is spreker tijdens deze Kloosterretraite. Vanaf half januari vind je meer informatie op onze website.