Eva Logo
28 januari 2019 in Liefde & Relatie

Rootsreis: Elène gaat naar Haïti om haar biologische familie te ontmoeten

Al negentien jaar woont Elène (23) in Nederland, maar haar wortels liggen in Haïti. Samen met haar ouders en haar broer – die ook geadopteerd is – gaat Elène het avontuur aan om haar biologische familie te ontmoeten. “Ik hoop dat mijn puzzel eindelijk compleet gaat worden. Ik heb nu het gevoel dat er een puzzelstukje ontbreekt.” 

“Ik ben opgegroeid in een gezin in een klein dorp. Dat ik een andere huidskleur heb, viel daar op. In de puberteit kwam ik in een identiteitscrisis en kwamen er veel vragen naar boven, onder andere over mijn herkomst. Ik kreeg het verlangen om op zoek te gaan naar mijn biologische ouders. De mensen om me heen zeiden tegen me dat het verstandiger was om met deze zoektocht te wachten tot ik ouder dan achttien zou zijn. Het brengt namelijk heel veel emoties en consequenties met zich mee. Ik moest daar emotioneel sterk genoeg voor zijn. Nu is die tijd eindelijk aangebroken dat ik er klaar voor ben. Ik reis voor drie weken naar Haïti, samen met mijn ouders en mijn broer." 

Verlangen 

“Ik ben mijn biologische ouders op het spoor gekomen met behulp van een zendeling in Haïti. Toen ik hem schreef dat ik wilde weten waar mijn biologische familie was, ging hij op zoek naar mijn biologische ouders. Voor ik het wist, kreeg ik een mailtje met foto’s van mijn biologische moeder, broers en zussen. Mijn biologische ouders zijn niet meer bij elkaar, maar wonen wel in hetzelfde plaatsje. Ik heb na het zien van deze foto’s nog meer het verlangen gekregen om mijn biologische familie te leren kennen.” 

Een rootsreis voor het ontbrekende puzzelstukje 

“Ik neem een enorm risico door deze stap te zetten. Ik weet totaal niet wat ik kan verwachten en hoe ik emotioneel ga reageren op deze ontmoeting. Waar ik het meest tegenop zie, is de confrontatie met armoede in Haïti. Ik had net zo goed zo’n leven kunnen leiden en dan had ik God misschien niet eens gekend! Ik weet niet of ik alle antwoorden op mijn vragen kan vinden. Misschien kom ik wel terug met meer vragen dan nu. Toch is deze reis naar Haïti heel belangrijk voor mij. Ik hoop dat mijn puzzel hiermee eindelijk compleet gaat worden. Ik heb nu het gevoel dat er een puzzelstukje ontbreekt.” 

Bruin van buiten, wit van binnen 

“Ik ga naar Haïti om me een beeld te vormen van het land waar ik geboren ben. Ik zie er ook wel naar uit om niet meer zo op te vallen tussen de mensen vanwege mijn huidskleur. Ik heb zin om de Haïtiaanse cultuur helemaal in me op te nemen. Toch hoeven mijn ouders niet bang te zijn om me kwijt te raken aan dit land: ik heb me altijd Nederlands gevoeld. Ik noem mezelf weleens een bounty: bruin van buiten, wit van binnen. Ik geloof niet dat deze reis dat kerngevoel gaat veranderen, maar ik ga er wel van uit dat mijn identiteit na terugkomst weer een stukje completer zal zijn.” 

Binnenkort lees je op onze site verder over de rootsreis van Elène. Ze vertelt dan hoe ze de ontmoeting met haar biologische ouders heeft ervaren.

Mirjam Kollenstaart ging ook op rootsreis. Ze voelde zich welkom bij haar biologische familie. Haar verhaal lees je hier.