Eva Logo
29 januari 2019 in Hoofd & hart

Wat te doen bij cyberpesten?

Rare foto’s op Instagram, gemene WhatsAppjes en WhatsApp-groepen waar je niet bij mag horen. Cyberpesten komt steeds vaker voor. Maar wat doe je als je kind er het slachtoffer van wordt? Alise Vleesenbeek, van stichting Chris en Voorkom!, geeft tips.

Alise: “Zeker op WhatsApp wordt er veel gepest. Er worden groepjes gemaakt waar sommige kinderen niet bij mogen. Of er worden WhatsApp-groepen gemaakt en daar worden kinderen dan weer uitgegooid. Daarnaast is er gemeen taalgebruik, kinderen worden belachelijk gemaakt of er worden foto’s bewerkt en op social media geplaatst.

Het nadeel van cyberpesten is dat de groep eigenlijk altijd groot is. Op het schoolplein staan er vaak vijf of zes kinderen bij, maar op WhatsApp is het vaak de hele klas en op Instagram is de groep helemaal groot.” 

Wat als mijn kind het slachtoffer is van cyberpesten?

“Hoe je je kind kan helpen bij cyberpesten, ligt een beetje aan de leeftijd. Vraag altijd aan je tiener: ‘Wat helpt jou?’. We hebben dit onderwerp op verschillende scholen in groep 8 besproken met tieners en ouders samen. De kinderen zeiden altijd: ‘Blijf rustig! Raak niet in paniek!’. Het is logisch dat je als ouder reageert vanuit je emotie, maar dat is voor je kind niet prettig.

We hadden ook zo’n gesprek in havo 4 op de middelbare school. Ik moest wel lachen om de uitkomst daarvan: wat ouders ook zeggen, het is niet goed. Als je tiener ouder wordt, kan je niet zoveel doen. Ga niet in die redderrol, daar zitten jongeren niet op te wachten."

Grenzen

"Natuurlijk zijn er grenzen. Zeker als het gaat over sexting of filmpjes zoals pasgeleden in het nieuws, van die jongen die in elkaar werd geslagen. Natuurlijk moet je naar de school stappen als het te gek wordt, maar doe dit nooit zonder overleg met je tiener.

Als tip wil ik ook nog meegeven dat je moet opletten hoe je jezelf op social media gedraagt. Denk daarbij aan negatieve of veroordelende reacties die je plaatst. Dat zegt namelijk ook veel over wat je kind doet op social media. Geef goed voorbeeldgedrag. Online weet je gewoon minder goed hoe dingen overkomen.”

Ieder kind heeft recht op een gelukkig leven, dat staat in het Kinderrechtenverdrag. Maar dat gaat vaak mis. In het EO-programma ‘Mensjesrechten’ staan kinderen centraal die geen gemakkelijk leven hebben, maar hopen op een betere toekomst.

Aankomende zondag gaat de uitzending over Rosalie (13). Zij wordt online gepest en dat heeft heftige gevolgen. Kijk zondag 3 februari om 19.25 op NPO 3/ZAPP.

Op jonge leeftijd werd Marieke Vlijm-Samsen (35) op school gepest. Wat de pesters niet weten, is dat het mentale treiteren, verstrekkende gevolgen op de rest van haar leven heeft. Haar verhaal lees je hier.