Eva Logo
19 januari 2019 in Hoofd & hart

‘Wat zeg je met je koelkast?’

Met woorden kun je veel goeds doen, maar ook veel kapot maken. Esther van Lunteren schreef het dagboek ‘Wat zeg je?’, over de kracht van woorden.

Esther: “We gebruiken gemiddeld 16 duizend woorden per dag. Hoe mooi zou het zijn als datgene wat je zegt positieve impact heeft?”

Wat zeg je tegen jezelf?

Het boek ‘Wat zeg je?’ is een biblejournaling-dagboek, waarmee je een maand lang stilstaat bij de impact van jouw woorden. Het boek gaat verder dan onderwerpen als roddelen, schreeuwen en schelden. Want wat zeg je eigenlijk tegen God? En wat zeg je tegen jezelf, als je in de spiegel kijkt?

“Ik ben journalist, geen theoloog, maar ik vond het ontzettend leuk om dit dagboek te schrijven. Het was heerlijk om voor mijn werk dagenlang in de Bijbel te duiken en te ontdekken dat woorden écht kracht en impact hebben.” 

Het belang van lofprijzing

De Bijbelstudies brachten Esther niet alleen inspiratie voor haar boek, maar brachten ook nieuwe inzichten op persoonlijk vlak. Zo ging ze veel nadenken over de vraag: wat zeg ik tegen God? 

“Ik praat best vaak met God. Ik had altijd heel veel lijstjes met problemen en zorgen, die ik dan bij God bracht. Maar ik ontdekte dat lofprijzing heel veel doet in je relatie met Hem. God wordt daardoor zoveel groter en rijker.”

Spreken met je gedrag

“Je spreekt niet alleen met woorden, maar ook met je gedrag. Wat zeg je met je agenda? Wat zeg je met je koelkast?” Kun je daaraan zien dat je goed zorgt voor jezelf en de schepping? Ook die vraag komt langs in het dagboek. Is het niet zo we met ons gedrag nog bijna meer zeggen dan met onze woorden?

Hoe belangrijk is het vloerkleed?

“Ik heb drie zonen en ze zijn nogal competitief. Wie is de beste? Wie de sterkste? Ze hebben daar regelmatig ruzie over en ik kan daar nogal fel van worden. Nu ik dit boek heb geschreven, merk ik dat ik meer op mijn reactie let. Wat geef ik mijn zonen mee, door wat ik zeg? Geef ik alleen mee dat ik wil dat het vloerkleed op zijn plek blijft liggen of laat ik ze ook zien wat echt belangrijk is?”

Tips van Esther om gelijk mee aan de slag te gaan

  1.  Het allerbeste is om flink in de Bijbel te duiken en met God te spreken. Als je veel met God praat en van Hem leert, verander je. Dat helpt al zoveel. Met God ga je al grote stappen vooruit.

  2. Als je niet gewend bent om complimenten en bemoedigingen uit de delen,
    kan het best lastig zijn om daarmee te beginnen. Je moet eigenlijk je patroon veranderen en dat kost oefening en tijd. Die verandering kun je inzetten door er bewust mee bezig te zijn en te kiezen bij wie je begint (bij je partner, kinderen, vriendinnen of familie). Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je elke keer als je je zus ziet, haar een compliment geeft. 

Esther van Lunteren schreef het biblejournaling-dagboek ‘Wat zeg je?’. Het is een dagboek waarbij je naast een dagelijkse overdenking zelf aan de slag gaat met creatieve, leuke en bemoedigende opdrachten. Kris Bossenbroek nam het creatieve gedeelte op zich. Nieuwsgierig geworden? Het boek is in verschillende webshops te bestellen.