Eva Logo

Zuster Ruth Lagemann over Ignatiaans bidden

Zuster Ruth Lagemann van de Chemin Neuf Gemeenschap kan praten als de beste, maar toch is stilte enorm belangrijk voor haar. Elke dag zoekt ze de stilte tijdens haar persoonlijke ochtendgebed. Ignatiaans bidden helpt haar daarbij. Maar wat houdt die vorm van gebed eigenlijk in?

 

Waarom bent u aangesloten bij de Chemin Neuf Gemeenschap?

Zuster Ruth Lagemann: “Ik deed een tussenjaar in Frankrijk toen ik bij toeval stuitte op een foldertje van Chemin Neuf. Ik werd diep geraakt doordat hier verschillende kerken samenkomen in één gemeenschap. Tijdens een stilteretraite van dertig dagen ondervond ik dat deze gemeenschap dienen mijn roeping was. In de Sint-Paulusabdij leven broeders, zusters en gezinnen samen. We vullen elkaar aan.”
 

De basis voor uw dagelijks gebed is het Ignatiaans bidden. Wat houdt dat precies in?

“Ignitiaans bidden is gebaseerd op de persoonlijke ervaringen van Ignatius van Loyola. In het gebed staat de Bijbel centraal. Je leest en herleest een Bijbelpassage en reflecteert daar is stilte op. Het is bijna een mediterende vorm van bidden, een geestelijke oefening*. Tijdens dit bidden wordt je hart aangesproken en je luistert naar wat God je wil vertellen.”


Wat is er zo belangrijk aan het stil zijn?

“Het leven is zo druk, ook voor mij in de gemeenschap. Het is goed om soms stille tijd te beleven. Tijdens een echte Ignatiaanse retraite ben je wel dertig dagen stil en kunnen Schepper en schepsel elkaar echt ontmoeten. God is de hele grond van mijn bestaan, Hij is alles. We moeten stil worden, ook in ons hoofd, om echt naar Hem te kunnen luisteren. Hij zal zich dan aan ons laten zien en Hij zal vertellen wat Zijn plan voor jou is.”
 

'Tijdens een echte Ignatiaanse retraite ben je wel dertig dagen stil'


In mei gaan we weer naar de Sint Paulusabdij in Oosterhout, het klooster dat voor zuster Ruth haar thuis is. Samen zullen we daar in stilte Gods aanwezigheid zoeken. Aansluitend bij ons jaarthema Op weg naar Vrijheid neemt Ron van der Spoel ons mee naar twee plaatsen die het Joodse volk tegenkwam op hun weg naar het Beloofde Land: Mara & Elim. Ga jij met ons mee? Klik hier voor meer informatie en reserveren. 

Meer lezen over ons jaarthema Op weg naar Vrijheid? Klik hier

 

* Het Ignatiaans gebed 

Voordat je gaat bidden
Voordat je in gebed gaat, bepaal je op welk Bijbelgedeelte je jezelf wilt richten. Kies een plaats uit waar je wilt bidden; zoek een rustige plek uit waar je jezelf kunt ontspannen. Een kaars aansteken kan hier bijvoorbeeld bij helpen. Neem een lichaamshouding aan die je helpt om tot rust te komen en te concentreren. Bepaal ook de duur van je gebedstijd. Je maakt als het ware een afspraak met God: deze tijd geef ik aan U en focus ik mij op U en Uw woord. Het gaat er niet om dat je zo lang mogelijk bidt, maar dat je jouw volle tijd met God doorbrengt. God neemt de tijd die jij met Hem afspreekt serieus. Ook in de laatste minuut wil Hij tot je spreken. Maak de keuze om jezelf deze volle tijd op God te richten. Wanneer je merkt dat je aandacht vervliegt, roep jezelf dan gewoon rustig weer terug. 

Je gebed
Neem de tijd om stil te worden en jezelf in Gods tegenwoordigheid te stellen. Lees het door jou gekozen Bijbelgedeelte en probeer jezelf in te leven in wat er in de tekst allemaal gebeurt. Wat zie je? Wie zijn erbij? Hoe ziet de omgeving eruit? Hoe ruikt het? Laat het verhaal leven. Vraag God vervolgens om genade, naar datgene waar je hart naar verlangt.

Lees het door jou gekozen Bijbelgedeelte nogmaals; zin voor zin en woord voor woord. Ga na wat deze tekst jou kan vertellen. Ga dieper in op de gedeelten die je raken: wat raakt jou, wat boeit jou, wat stoort jou? Waarom? Wat wil deze tekst mij op dit moment zeggen? Probeer echt te luisteren naar de tekst, laat je verrassen en sta open voor iets nieuws. Blijf bij het Bijbelgedeelte dat je hebt uitgekozen. Ook als de tekst niet gelijk tot je spreekt kan hij je toch iets vertellen - misschien juist wel.  

Richt jezelf weer op God en ga met Hem in gesprek. Praat met Hem zoals je ook met je beste vriend of vriend zou doen, van hart tot hart. Vertel Hem wat er in je hart leeft en wat je bezighoudt. 

Je gebed afsluiten
Sluit vervolgens je gebedsmoment af door het Onze Vader te bidden en neem tijd om God te danken. Kijk eens terug op dit gebedsmoment en schrijf voor jezelf kort op hoe dit moment voor je was en wat eruit sprong. Later kun je dit nog eens teruglezen en ontdekken wat God doet en hoe Hij in jouw leven werkt.