Eva Logo
6 februari 2019 in Video

Broer en zus trouwen voor één dag

Borra heeft het syndroom van Down en is gek op alles wat met trouwen te maken heeft. Daarom gaat hij vandaag ‘trouwen’ met zijn zus, die hij, toen zij trouwde met haar man, al mocht weggeven.

Borra en Birsu zijn broer en zus. Ze hebben een heel hechte band. “Ik weet niet hoe ik het zonder Borra zou doen,” zegt Birsu. Borra heeft het syndroom van Down en is gek op alles wat met trouwen te maken heeft. Daarom gaat hij vandaag trouwen voor een dag, met zijn zus. Iets wat niet alleen een grote wens is van Borra zelf, maar ook van hun overleden vader. “Omdat het ook zijn grootste wens was, mis ik hem toch wel heel erg.”

Birsu: ‘Ik had nooit verwacht dat ik in één jaar, twee keer zou trouwen’

Voor Birsu is dit niet de eerste dat ze het ja-woord zal geven: zelf is ze eerder dit jaar al getrouwd met haar Turkse liefde. Op die bruiloft had Borra de plaats van zijn vader ingenomen, door zijn zus weg te geven.

Borra gaat vaak mee naar bruiloften, mits hij een pak aan mag. Birsu vertelt zelfs dat haar broertje wel eens van huis is weggelopen omdat hij geen pak aan mocht.

In de Markthallen in Rotterdam kan iedereen voor één dag trouwen met wie je maar wil. Deze kans grijpen broer en zus natuurlijk meteen! Hier zeggen ze ‘ja’ tegen elkaar tot morgen de zon weer opkomt. Voor Birsu is dit een mooi gebaar aan haar broertje. Zo krijgt hij het gevoel dat hij altijd bij haar kan blijven, en alles met haar kan meemaken.

 

Bekijk hier de video!

Dit is een fragment uit het EO programma 'Van Harte' dat van januari tot en met mei 2018 te zien was. Het programma is gestopt, maar de programma-items krijgen een mooi plekje op de Eva website.