Eva Logo
8 maart 2019 in Geloof

De grote liefde van Jantsje beroofde zichzelf van het leven

Jantsje de Boer werd gestalkt door haar eigen man die vervolgens een eind aan zijn leven maakte. Verslagen en vol verdriet bouwde Jantsje haar leven weer op met God aan haar zijde.

Toen Jantsje op haar 19Wim ontmoette, viel ze op slag voor zijn openheid en eerlijkheid. Al snel was de liefde wederzijds en stapten Wim en Jantsje in het huwelijksbootje. Maar naast alle mooie momenten waarop de twee op een roze wolk zaten, waren er ook grijze dagen. Wim had weinig liefde gekend in zijn jeugd en moest nu in het huwelijk leren hoe het was om geliefd te zijn en te vertrouwen.

'Ik voelde me bijzonder bij hem' 

Toen Wim voor een militaire missie naar Afghanistan vertrok, kwam Jantsje in aanraking met iets wat haar hele leven op zijn kop zette. Iemand die zich voorstelde als Mark Visser begon Jantsje lastig te vallen met mailtjes. Eerst waren de mails onschuldig, maar al snel werden ze pornografisch en dreigend. Jantsje besloot het in eerste instantie te verzwijgen voor Wim, die in Afghanistan zat. Pas toen Wim haar opbelde om te vertellen dat hij óók een bericht had ontvangen van Mark, vertelde Jantsje over haar ontvangen berichten. 

Angst

“Ik denk dat Wim toen bang werd: hij biechtte op dat hij zich al die tijd voor had gedaan als Mark.” Jantsje brak toen haar man vertelde dat het een ‘uit de hand gelopen grap’ was. De volgende dag stond er een vrouw in uniform voor de deur. “Het is mis hè? Het is fout…,” bracht Jantsje uit. Wim had een einde aan zijn leven gemaakt. 

Moed

Jantsje putte in deze zware tijd kracht uit het gedicht 'Voetstappen in het zand'. 

De Heer keek mij toen vol liefde aan,
en antwoordde op mijn vragen;
"Mijn lieve kind, toen het moeilijk was,
toen heb ik jou gedragen..." 

“Ik hield me vast aan Hem, al was ik breekbaar.” 

 Jantsjes hele verhaal is terug te zien in De Verandering op 9 maart.

Lees ook het verhaal van Petra Ferwerda in: 'Petra's man wilde niet meer leven'