Eva Logo
vriendschap dochters
28 februari 2019 in Liefde & Relatie

Dikke vriendinnen, met dank aan onze dochters!

Als de dochters van Ellie en Arina 11 jaar geleden met elkaar bevriend raken, raken de dames bij het halen en brengen zelf ook aan de praat. Dat groeit uit tot een hechte vriendschap, al zijn hun persoonlijkheden totaal verschillend. Ellie: “Ik kan ervan genieten hoe daadkrachtig Arina is.” Arina: “Ik ben juist jaloers op jouw voorzichtigheid.”

Ellie: “In de eerste klas van de basisschool hebben onze dochters elkaar ontmoet. Doordat ze in leeftijd iets verschillen, is de één doorgegaan naar groep twee, de andere niet. Gelukkig kwamen ze elkaar nog wel vaak tegen in de pauze. Bij de fase van het brengen-en-halen raakten Arina en ik aan de praat. We deelden steeds meer met elkaar en kwamen erachter dat we dezelfde visie op bepaalde zaken hebben.”

Arina: “Onze dochters zijn inmiddels 15 jaar en zien elkaar niet elke dag, maar als er iets is, kloppen ze altijd bij elkaar aan. Ze delen meer met elkaar dan wij denken. Ook wij delen veel met elkaar. Over onze kinderen bijvoorbeeld. Meerdere van onze kinderen zijn met elkaar bevriend: Ellie heeft twee dochters en ik twee dochters en twee zonen. Als ik dan het dan tegen één van mijn kinderen heb over iets wat er speelt, krijg ik weleens de reactie terug: ‘Heb je met Ellie gesproken?’ Maar ook andersom is dat zo. Dan heb ik Ellie al gesproken en weet ik eerder wat er gaande is dan dat de kinderen het vertellen, haha!”

'De dochters zijn op weg naar volwassenheid en wij moeten mee'

Ellie: “We kunnen samen goed bomen over bepaalde vraagstukken met betrekking tot onze kinderen. Naarmate ze ouder worden, moeten we hen steeds meer loslaten. Hoe doe je dit? Ook ervaar ik dat de generatie onder ons soms heel anders met relaties omgaat. Ik zeg nogal eens tegen mijn dochter: ‘Zou je niet even bij Annelie langsgaan?’ ‘We hebben net zitten appen,’ krijg ik dan als reactie terug.”

Arina: “Nu de meiden opgroeien, veranderen kleine dingetjes. De gesprekken worden anders omdat je zelf ook in een andere levensfase zit. Onze dochters zijn op weg naar volwassenheid en wij moeten mee. Ellie heeft altijd een goede tip als er vraagstukken zijn rondom opvoeden van pubers. Ook het geloof komt aan bod.”

Vertrouwen

Ellie: “We spreken elkaar vooral over vertrouwen hebben. Je wilt toch graag zelf dingen regelen en in de hand houden. Hoe geef je je leven aan God en kan je het in Zijn handen leggen?”

Arina: “Het bij God neerleggen en het daar ook láten, dat is het lastige. Ieder mens worstelt wel eens, maar als je het er dan met iemand over kan hebben biedt dat veel perspectief. Deze vriendschap is in verschillende opzichten erg belangrijk voor ons beiden.”

Hawaii-feestje

Arina: “We leren veel van elkaar als we met elkaar spreken. Ik kan erg impulsief zijn. Daardoor ben ik jaloers op jouw voorzichtigheid, Ellie. Ik zie wel wat er op m’n pad komt en dan improviseer ik, maar Ellie is veel geordender en georganiseerd.”

Ellie: “Al is het soms fijner om gewoon door te pakken. Arina is veel daadkrachtiger dan ik. Ik kan ervan genieten hoe zij dingen aanpakt. Als we beide eigenschappen combineren, kunnen we geweldige dingen organiseren.”

Arina: “Absoluut! Dat doet me denken aan de verjaardag van één van onze kinderen en één van Ellies kinderen, die zijn twee dagen na elkaar jarig. Toen hebben we de hele klas van groep 8 uitgenodigd en hebben we de jarigen een bananenrokje aangedaan en zo’n bloemenketting omgedaan. Met een aantal auto’s gingen we naar de het strand bij ons in de buurt. Er waren allemaal ‘cocktails’ en we hebben heerlijk gebarbecued.”

Ellie: “Echt een geweldig Hawaiiaans feestje, met limbodansen en tropische muziek. Dat was echt geslaagd, heel leuk.”