Eva Logo
single
23 februari 2019 in Liefde & Relatie

'Een datingsite is alsof je naakt in een slagerij staat'

Tijdens haar puberteit had ze vriendjes, maar ze wist niet goed wat ze er mee moest. En dus is Chantal (45)* single. “Meestal vind ik het prima. Het is relaxed, ik heb een eigen plekje en mag zelf weten wat ik doe. Maar soms komt het gemis op me af. Bijvoorbeeld op moederdag. Mijn vriendinnen krijgen dan lieve briefjes van hun kids. Dan kan ik me verdrietig en eenzaam voelen.”

Chantal groeide grotendeels op bij haar moeder en heeft alleen zussen. “Mijn moeder had veel vriendjes. Ik had nooit een voorbeeld van hoe je op een normale manier met mannen moet omgaan. In de puberteit had ik soms een vriendje, maar zodra hij te dichtbij kwam, stootte ik hem weer af. Ik wist niet wat ik met hem moest en ging liever als single verder,” vertelt Chantal.

'Op geloofsgebied moet ik veel zelf uitzoeken'

Toen ze dertig was, leek het Chantal goed om toch eens op zoek te gaan naar een man. “Ik meldde me aan bij een datingsite, maar dat is niets voor mij. Het voelt alsof je naakt in de slagerij staat. Je wordt er beoordeeld op je uiterlijk en niet op wie je bent. Dat vond ik vreselijk,” legt ze uit. “Verder ontmoet ik mannen in het sociale leven, zoals op vakantie. Daar groeiden wel vriendschappen uit, maar geen relatie.”

Ziek

Meestal vindt Chantal het prima om single te zijn. “Ik merk dat de mensen om me heen meer problemen hebben op relatiegebied dan ik. Daarnaast heb ik een eigen plekje en kan ik zelf weten wat ik wil en doe. Maar het heeft ook nadelen. Ik werk in de zorg en als ik laat thuiskom na een zware dienst, is er niemand bij wie ik mijn verhaal kwijt kan. Idem als ik ziek ben of niet lekker in mijn vel zit,” zegt ze. “Mijn zussen en ouders zijn niet gelovig. Gelukkig heb ik wel vrienden die christen zijn. Maar op geloofsgebied moet ik veel zelf uitzoeken. Wat dat betreft lijkt het me ook fijn om iemand naast me te hebben met wie ik dit soort dingen kan delen.”

'Soms lijkt het me fijn om hem te zoenen'

Moederdag is ook vaak een lastig moment voor Chantal. “M’n vriendinnen worden verwend, maar ik niet. Dan kan ik me eenzaam voelen. Meestal schuif ik die gevoelens weer opzij en richt ik me op de andere leuke dingen die ik heb. Een ander lastig puntje is dat het in de kerk vaak gaat over het huwelijk en kinderen. Daar zit je dan als single,” zegt ze. “De laatste tijd houden ze er bij ons in de kerk wel rekening mee en dat waardeer ik erg. Op Moederdag maken de zondagschoolkinderen voor alle vrouwen wat. Dat vind ik heel bijzonder. Ik mag ook meetellen in de kerk!”

Afsluiten

Op zich mist Chantal het moederschap niet. “Kinderen krijgen leek me super, maar alleen met een leuke man en die is er niet. Inmiddels heb ik veel neefjes en nichtjes, dus ik heb zeker geen aandachtgebrek,” lacht ze. “Lastiger vind ik het omgaan met seksuele gevoelens. Ik heb een goede vriend en het zou kunnen dat we verliefd worden. Soms lijkt het me fijn om hem te zoenen. Dan kunnen er allerlei gevoelens en verlangens door me heen gaan. Dat levert strijd op, want ik wil er niets mee doen. Ik vind dat dat binnen een relatie thuishoort. Ik moet me daar soms bewust voor afsluiten. Dat zijn lastige momenten. Maar over het algemeen ben ik tevreden over mijn leven als single.”

* i.v.m. privacy is deze naam gefingeerd. De vrouw op de foto is niet Chantal.