Eva Logo
6 februari 2019 in Lijf & leven

Een vetrol is een statussymbool in India

Yogini is geadopteerd uit India en is ondertussen vier keer in India geweest. Wanneer ze India mist, maakt ze de heerlijkste gerechten die ze daar heeft leren maken. In deze aflevering van 'Eten als liefdestaal' maken Yogini en Arachne Butterchicken. Bekijk de video hier!

Butterchicken

'Dit is mijn lievelingsgerecht, als ik iets graag eet ... Deze kip is zacht, romig en smelt in je mond. ' 

Bekijk de video!

Het recept!

Benodigdheden (voor 6 personen)
marinade

 • 1kg kippendijtjes in stukjes
 • 4 el dikke Turkse of Griekse yoghurt
 • 1 tl zout
 • 1 tl chilipoeder
 • 1 tl garammassala
 • 1 tl komijnpoeder
 • ½ tl korianderpoeder
 • scheutje citroensap

Butterchicken

 • 1 pakje (250gr) roomboter
 • 1 tl komijnzaad
 • 2 grote rode uien, fijngesneden
 • 6 knoflookteentjes, fijngesneden
 • 1 el geschilde en fijngesneden gember
 • 3 grote tomaten, in stukken gesneden
 • 2 laurierblaadjes
 • 8 kruidnagels
 • 8 groene kardemom
 • 1 el tomatenpure
 • 1 tl kurkuma-poeder
 • ½ tl rode chilipoeder
 • 2 kaneelstokjes
 • 1 bekertje slagroom
 • ½  tl garam massala
 • 1 tl korianderpoeder
 • verse korianderblaadjes
 • zout en zwarte peper naar wens
recept uit india

Zo maak je het
Doe de kippendijtjes in een kom en voeg de kruiden toe. Voeg de yoghurt toe met een paar druppels citroensap. Laat de kip het liefst een paar uur, maar minimaal 45 minuten in de koelkast marineren.

Smelt de helft van de roomboter in een pan. Voeg het komijnzaad toe en fruit kort. Voeg de ui, knoflook en gember toe. Haal na ongeveer 5 minuten de gefruite ui eruit en maal ze fijn in de staafmixer. Laat de boter in de pan en fruit hierin de gesneden tomaten 2 tot 3 minuten. Haal ook de gefruite tomaten eruit en doe deze in de staafmixer, maar niet samen met de uienpasta. Fruit in de overgebleven boter de laurierblaadjes, kruidnagels en kardemom een minuutlang.

Voeg de gemarineerde kip toe en de tweede helft van de roomboter. Bak de kip ongeveer 5 tot 6 minuten. Voeg als de kip een beetje gaar is, de uienpasta toe en daarna de gepureerde tomaten. Roer en voeg naar smaak zout, kurkuma, chilipoeder en kaneel toe. Stoof de kip 45 minuten.

Voeg de slagroom toe, roer, en laat het nog 5 tot 10 minuten pruttelen op laag vuur. Voeg de garam massala toe en de zwarte peper. Strooi blaadjes verse koriander eroverheen en serveer met rijst.

WIJN: Bij het geweld aan kruiden in de Indiase keuken, heb je een wijn nodig die steviger is dan wit, maar voldoende frisheid om verkwikkend over te komen. Pak een lichte rode wijn die je gekoeld (13-15 graden) drinkt; een Duitse Spatburgunder (pinot noir) doet het top.

Over 'Eten als liefdestaal'

Dit recept uit India komt uit het kookboek 'Eten als liefdestaal' van Arachne Molema. “Eten is een verbindingsmiddel tussen twee culturen,” zegt Arachne. De combinatie van recepten en verhalen is de kracht van Eten als liefdestaal, het kookboek dat ze onlangs schreef. In dit boek delen 19 vrouwen uit verschillende culturen hun favoriete recepten én hun levensverhalen. “Soms huilde ik zelfs met hen mee.” Lees hier verder!

Meer kook-inspiratie opdoen? Bekijk hier hoe je arepas & caraotos uit Venezuela kunt maken!