Eva Logo
Eerst Dit Hanneke Ouwerkerk, Jeremia
24 februari 2019 in Geloof

Gaan de bergen instorten en de vogels verdwijnen?

De schepping is prachtig, soms zelfs adembenemend. De zon die opkomt, de golven die stuk slaan op de kust of de eerste krokusjes die na de winter weer boven komen. Als we daaraan denken zijn de woorden die Jeremia spreekt keihard en pijnlijk. Toch staat Hanneke er vandaag bij stil, omdat ze ons iets te zeggen hebben.

In een eerdere podcast stonden we stil bij de roeping van Jeremia. Het profeet zijn, kostte hem veel. “Mijn hart en mijn lijf, oh ik kronkel van pijn,” zo schrijft hij. Niet gek ook als je hoort wat voor vreselijke dingen Jeremia ziet.

Wakker schudden

Hanneke: “Hij kijkt en als een kaartenhuis zakt alles wat zorgvuldig opgebouwd was in elkaar. De bergen storten in, de vogels verdwijnen, de mens is weg. Woest en leeg, alles verdwijnt.” Deze woorden zijn geen blauwdruk voor wat komen gaat. Ze zijn bedoeld om het volk wakker te schudden. Het is Jeremia’s taak om het volk te laten beseffen wat erop het spel staat: de schepping, je ziel en het verbond met God.

“Een klein teken van hoop licht op in dit dramatische gedicht. In God is er een wachten een aarzeling om alles te vernietigen. Hij houdt zich nog in.”

Sta jij open voor woorden die je wakker schudden? Luister de hele podcast hieronder.
 

Onze collega’s van Eerst Dit verzorgen elke werkdag een bijbelpodcast. De podcast duurt 7 minuten en helpt je om in je drukke leven te groeien in je geloof. Wil jij ook elke werkdag geïnspireerd worden door de Bijbel? Meld je dan snel aan. Of beluister de podcast op Soundcloud

Eerst Dit is een initiatief van de Evangelische Omroep en de missionaire organisatie IZB.