Eva Logo
20 februari 2019 in Liefde & Relatie

Heb je een zus? Dat is goed voor je zelfbeeld!

Journaliste Arachne Molema heeft twee zussen met wie ze goed kan opschieten. Speciaal voor Eva neemt ze hun relatie eens onder de loep: wat leert die haar over de invloed en rol van zussen? Goed nieuws trouwens voor vrouwen die geen zus hebben: ook een ‘geestelijke’ zus kan je leven meerwaarde geven.

Onder de trap ontdek ik een verstopte, splinternieuwe Maxi-Cosi. Het kwartje valt meteen. Ik ben tien jaar en ontzettend blij dat ik voor derde keer grote zus word. Tegelijkertijd denk ik aan een vriendinnetje uit mijn klas. Ze komt uit een groot gezin en krijgt nooit een nieuwe fiets, gaat nooit op vakantie en kan niet op dure muziekles. “Dit is toch wel de laatste? ‘’, vraag ik aan mijn moeder. “Anders worden we nog een arm gezin.”  

Lieflijk

Ik ben de oudste in ons gezin van vijf kinderen. Ik kreeg twee zussen: zusje Hadassa (27) en zusje Stefany (18). Onze zussenband is voor ons een vaststaand gegeven, waar we ons nooit over uitlaten. We drinken thee met chocola om iets te vieren, delen onze crushof liefdesverdriet, werkeuforie of drama’s, gaan op wintersport, houden van kringlopen afstruinen, hoge hakken en strandwandelingen. Tijd om onze zussenband eens onder de loep te nemen. Ik ben me er namelijk van bewust dat mijn beeld van zussen nogal lieflijk is - en dat is vast niet bij iedereen zo.  

Harde werkelijkheid

Contextueel therapeut Agnes Huizenga kan dat beamen: “Sommige mensen hebben heel veel met hun zus(sen), anderen niet. Dat hoeft niet te betekenen dat je in onmin leeft, je kunt simpelweg andere interesses hebben. Toch is vaak de verwachting dat als je zus ook je beste vriendin is, het wel snor zit. De harde werkelijkheid is dat veel zussenbanden niet zo goed zijn. Het zit niet ingebakken in ons Westerse gezinssysteem dat je automatisch goed contact hebt. Dat kan overigens per fase erg verschillen.”

Verschillen in ontwikkelingsniveau kunnen bijvoorbeeld voor afstand zorgen, evenals andere kwesties: "Komen jullie uit een open of gesloten gezin; heb je gezamenlijke interesses; hoe is de band van de ouders; en hoeveel vrijheid krijgen jullie van je ouders? Er zijn veel factoren die meespelen. Je kan niet voorspellen of de zussenrelatie goed zal zijn.” 

Goed voor het zelfbeeld?  

Toch is het belangrijk om de zussen-(of broers-)band te waarderen, vindt GZ-psycholoog en systeemtherapeut Gerie Hermans. “We leven immers steeds langer zonder ouders of zonder kinderen.” Op haar blog schrijft ze: "Zussen hebben de meest close relaties. Ze geven elkaar emotionele veiligheid. Hoe meer zussen een vrouw heeft, hoe meer belang ze hecht aan sociale relaties en aan het helpen van anderen. Een sterke zussenband is goed voor het zelfbeeld van een vrouw."

(tekst gaat verder onder de banner) 

De rol van ouders

Wat is het geheim van een goede zussenrelatie?  “Een belangrijke taak ligt bij de ouders," zegt Agnes. "Hoe gaan zij om met verwachtingen ten opzichte van hun kinderen? Stel je voor dat iedereen in een gezin hbo of universiteit doet, en jou lukt dat niet, maar je voelt de verwachting wel? Dat kan afstand creëren tussen jou en je zussen.” Dat beaamt ook mijn zus Hadassa.  “Onderling heb je het gewoon met elkaar te doen. Als je ziet dat je ouders alle kinderen evenveel respecteren, hoe ze ook zijn en doen, wat ze ook studeren, waarderen, dan creëer je een natuurlijk respect voor elkaar. En dus geen rivaliteit.”

Volgens Stefany is het, naast de ouders “die kinderen aanleren om spullen te delen en vriendelijk te zijn voor elkaar”, het vooral elkaar dingen gunnen in alle opzichten. “Gun het die ander waar te maken wat zijn plannen zijn voor de toekomst. Help elkaar. Wees trots op elkaar.” “En spreek dat uit,” vul ik aan. Durf van elkaar te leren. Ook van het elf jaar jongere zusje. Koester gezamenlijk herinneringen. Gun elkaars geluk. En reken je rijk als je zus je beste vriendin is. Dan is het driedubbel geluk.

Geestelijke zus, a blessing from above

Agnes: “De kerk is bedoeld als familie. Een plek waar je wordt geaccepteerd en geliefd zoals je bent, zelfrespect en zelfvertrouwen voorop staan. Toch hoeft een geestelijke zus, net als in het echt, niet eens altijd een vriendschap te zijn. Als ik naar mijn eigen leven kijk, heb ik van mijn ‘zussen in de Heer’ dingen geleerd, zonder dat ze vriendinnen waren. Dat is een verschil met een vriendenkring, maar een overeenkomst met familie. Je groeit samen op, dus je houdt van elkaar, je hebt soms enorme conflicten met elkaar en soms zijn er psychische problemen, ook in de kerk ben je aan elkaar gegeven om het samen te doen. Soms is het enige wat je bindt, het zoeken van de dezelfde God is. En als je geluk hebt, komt daar heel veel liefde bij. En je uiteindelijk met de ogen van Jezus naar elkaar kijkt.“

Tekst: Arachne Molema

Dit artikel is een verkorte versie van een eerder gepubliceerde tekst uit ons magazine. Wil je meer mooie verhalen lezen? Vraag dan hier een proefnummer aan!

Lees hier ook het verhaal van Corrine: "Na 50 jaar heb ik eindelijk contact met mijn zus."