Eva Logo
weggeven
19 februari 2019 in Lijf & leven

Iets weggeven aan een ander? Zo begin je.

Je komt zelf amper rond, hebt vorige week ook al iets gegeven, weet niet of die ander er wel op zit te wachten… Smoesjes genoeg om niet te geven. Pas op: met deze 7 tips ga je misschien wél iets weggeven aan een ander.

1. Besef wat je hebt

Je kunt je blindstaren op je niet al te dikke spaarrekening. Of op de rekeningen die steeds maar binnen blijven komen. Of op de wasmachine die het misschien binnenkort gaat begeven, zodat je echt even niets kunt missen bij die aardige collectant op de hoek van de straat. Draai het eens om. Kijk naar wat je wél hebt. Een knus huis, lieve vrienden, een fijne kerk, een kast vol kleding, een keukenvoorraad waar je een heel weeshuis mee kunt voeden. Schrijf of noem het op. Eerlijk: we hebben al snel te veel. Met een nieuwe definitie van ‘overvloed’ is het makkelijker om te delen van wat je hebt.

2. Begin klein

Je hoeft niet gelijk morgen je nier aan je overbuurvrouw te doneren of de inhoud van je complete spaarrekening over te maken aan die stichting in zwaar weer. Begin klein en simpel. Koop eens een broodje voor de straatkrantverkoper of stop eens iets meer in de collectezak dan je gewend bent. Als je eenmaal begint met geven, wordt het steeds makkelijker.  

3. Geven kan ook gratis

Sinds wanneer moet geven altijd geld kosten? Je kunt ook heel veel weggeven in de vorm van complimentjes, tijd en aandacht. Geef je partner eens een lekkere rugmassage, wees een luisterend oor voor je eenzame tante, maak eens tijd voor een lange boswandeling met een vriendin of breng die stapel ongebruikte kleding naar de kringloop. Waarom iets nieuws kopen voor de zoveelste verjaardag? Wikkel een strik om dat mooie boek dat je toch al hebt gelezen. Kost niets, levert een hoop op.

4. Maak een weggeefpotje

“Aan het eind van de maand kijk ik wel wat ik over heb, dat geef ik weg.” Maar als dat salaris eenmaal op de rekening is gestort, is het zó verdwenen aan de vaste lasten én die laarsjes in de sale die je toch echt niet kon laten staan. Voor je het weet, houd je niet een beetje geld over aan het eind van de maand, maar een beetje maand aan het eind van je geld. Draai het eens om. Bedenk aan het begin van de maand wat je weg zou willen geven en zet dat bedrag apart. ‘Eer de Heer met al je rijkdom, met het beste van de oogst’, staat er niet voor niets in Spreuken 3:9. Je kunt zelfs automatisch een bedrag op een aparte rekening laten overschrijven, dus geen smoesjes. Dat ‘extra potje’ kun je dan vrij besteden aan goede doelen, mensen in je omgeving die het financieel moeilijk hebben, of aan een spontaan etentje met een vriendin die wel een oppepper kan gebruiken. Zo wordt weggeven nog leuk!

5. Van geven komt geven

Als je eenmaal die gulle spier traint, kan het zomaar zijn dat je mensen in je omgeving aansteekt. Door te geven, laat je zien dat je niet bang bent om dat wat je hebt, kwijt te raken. Dat werkt aanstekelijk.

(tekst gaat door onder de banner)

WEGGEVEN: 1) Aanbieden 2) Cadeau geven 3) Schenken 4) Trakteren 5) Uitdelen 6) Vergeven 7) Verschenken 8) Wegdoen 9) Wegschenken 10) aan iemand overhandigen die het mag houden


6. Geven maakt gelukkig

Het helpt om te beseffen dat je alles wat je hebt, van God hebt gekregen. Jij hebt de eer om te kiezen wat je ermee doet. Het mooie aan iets weggeven, is dat het je – cliché maar waar – rijker en gelukkiger maakt. De Bijbel staat er vol van: ‘Het is beter te geven dan te ontvangen’ (Handelingen 20:35), ‘Wie geschenken uitdeelt, opent deuren voor zichzelf, hij verschaft zich toegang tot de machtigen’ (Spreuken 18:16), ‘Een gulle gever zal gedijen, wie te drinken geeft, zal te drinken krijgen’ (Spreuken 11:25).

7. Niet hoeveel, maar hoe

Tot slot: het gaat er niet om hoeveel je weggeeft, maar hoe. Geef niet omdat het moet, maar omdat je wil. Niet met tegenzin, maar met een vrolijk hart. ‘Laat ieder zo veel geven als hij zelf besloten heeft, zonder tegenzin of dwang, want God heeft lief wie blijmoedig geeft’ (2 Korintiërs 9:7).