Eva Logo
6 februari 2019 in Uit & thuis

Kefah Allush schrijft debuutthriller ‘De munt van Judea’

EO-presenstator Kefah Allush schreef zijn eerste boek: ‘De munt van Judea’. We interviewden hem over zijn debuut. Kefah: ‘Ik wil met taal een wereld scheppen waarin mensen kunnen verdwijnen.’

Waar gaat ‘De munt van Judea’ over?

De munt van Judea is een thriller, dus ik kan natuurlijk niet te veel verklappen. Het gaat over Gabriël Davids, een tv-journalist, die opzoek gaat naar zijn verdwenen vader. Niemand wilde hem ooit wat vertellen over zijn vader. Zijn zoektocht begint met een e-mailtje uit Jeruzalem van een vrouwelijke antiquair. Zij vertelt hem dat er in Jeruzalem wat voor hem ligt, een heel oude munt: de munt van Judea. Hij gaat op onderzoek uit: Wat heeft zijn vader met die munt te maken? En waarom wordt dit naar hem toegestuurd?”

‘Op alle plaatsen in het boek ben ik zelf geweest’

“Hij komt zo op allemaal plaatsen in het Midden-Oosten en zélfs in Afrika om antwoorden te vinden op zijn vragen. Het leuke is dat ikzelf bij al die plaatsen ook ben geweest! Het was dan ook lastig om er niet té veel over te vertellen. Lang niet alles is natuurlijk interessant voor de lezer.”

Hoe vond je het om dit boek te schrijven?

“Ik vond het heel leuk om dit boek te schrijven. Al mijn hele leven ben ik bezig met het vertellen van verhalen, dit is echt mijn passie. Vanaf mijn zeventiende maak ik al televisie. En in mijn achterhoofd dacht ik altijd al: misschien zou ik eens wat moeten schrijven. Ik vind taal mooi. Prachtig hoe je met woorden en letters een heel universum kunt creëren. Ik droomde er altijd wel van om zelf een boek te schrijven, maar ik kwam er nooit aan toe.”

‘Ik liep regelmatig juichend door het huis’

Waarom begon je toch aan het schrijven van dit boek?

“Een paar jaar geleden dacht ik: het moet er nu van komen. De aanleiding weet ik niet meer, ik weet nog wel waar het was. Voor opnames was ik in Jeruzalem en toen moest ik een paar uur wachten. Ik ging op een terrasje zitten en bestelde een kopje koffie. Ik had toevallig m’n computer bij me en toen ben ik begonnen. Er rolden zo drie vier bladzijden uit. Toen dacht ik: wow, hier ga ik mee aan de slag!”

Waarom koos je voor een thriller?

“Een thriller is natuurlijk best lastig, want de puzzel moet kloppen. Lukt het mij om een spannend verhaal te verzinnen dat leuk is en mensen meeneemt? Lukt het me om met taal een wereld te scheppen waarin mensen kunnen verdwijnen? Ik ben er mee begonnen en dat was hartstikke leuk. Ik liep regelmatig juichend door het huis omdat ik dacht: Ja, dát is leuk! En dát klopt met dát! Maar natuurlijk was ik ook bloedzenuwachtig: ik was bezig met een vak dat niet mijn vak was. Ik was het al doende aan het leren en ik hoop dat mensen het leuk vinden.”

‘De vrouwen in mijn leven zijn heel krachtig’

Zijn er opvallende dingen in ‘De munt van Judea’?

“Ik had driekwart van het boek geschreven, toen ik erachter kwam: er zitten alleen maar vrouwen in! Afgezien van de hoofdpersoon zijn het steeds vrouwen die als het ware de fakkel doorgeven. En zo is het ook dikwijls in de samenleving: vrouwen zijn de verbindende factoren tussen mensen. De vrouwen in dit boek zijn dan ook krachtige vrouwen. En door hen zie je wat terug van iemand die is opgevoed door een sterke vrouw, die een sterke zus heeft, een sterke echtgenote en een sterke dochter heeft. Alle vrouwen in mijn leven zijn hele krachtige figuren.”