Eva Logo
Marie Kondo
2 februari 2019 in Uit & thuis

Lieve Marie Kondo, ook ontspullen heeft een grens

Kathryn heeft een zwak voor oudere mensen die extra zorg nodig hebben, en komt daarom bij hen thuis als WMO-hulp. Ze ontdekt dat haar orde en netheid waar Marie Kondo trots op zou zijn, niet altijd geldt voor deze groep mensen.

De jongste ging op kamers en wij verklaarden het te ruime doch overvolle nest voor gezien. Om een te ruimhartig terugkeerbeleid te voorkomen gingen we de helft kleiner wonen met slechts één logeerkamer. Deze is bijna permanent bezet. In dat opzicht is ons plan mislukt. Het plan om onszelf door die verhuizing te dwingen tot ontspullen lukte wel aardig. Waarbij de eerlijkheid gebiedt te melden dat we een berging met veel brede planken hebben. Maar toch, Marie Kondo zou trots op mij zijn geweest. Al wist ik toen niet van haar bestaan en haar methode, ook ik streelde over een verschoten poef. Ik zag mijn moeder weer voor mij die, mopperend op mijn broer, haar verstelwerk eruit haalde voor de zoveelste knielap. Ik fluisterde zachtjes ‘bedankt’ en zette het ding in de kofferbak richting kringloop. Dat hielp echt.

Niemand wilde haar spullen hebben

Mevrouw is al heel oud en heeft veel gereisd naar verre oorden. Dat is goed te zien in haar redelijk ruime appartement. Alle horizontale vlakken zijn permanent bezet. Niet alleen souvenirs, ook heel veel boeken, interessante tijdschriften en siervoorwerpen staan keurig op volgorde of fraai gegroepeerd. Geen foto’s. Het stoffen neemt veel tijd. ‘Ik heb eigenlijk te veel spullen’, bekent ze. Toen ze naar dit appartement verhuisde heeft ze heel wat scholen en bibliotheken afgebeld voor haar boeken en tijdschriften. Maar niemand wilde ze hebben. ‘Tegenwoordig vinden ze alles op internet’. Ze gebruikt internet zelf ook veelvuldig. Maar internet wekt haar verleden en haar reizen niet tot leven.

Spijt

Tijdens haar verhuizing heeft ze wel wat weggedaan. De spijt staat op haar gezicht te lezen. Een terugkeerbeleid voor spullen en boeken met herinneringen is ondenkbaar.

Misschien zou Marie Kondo wat voor haar kunnen betekenen. Maar ik vraag het me af. Er is een grens aan het ontspullen. De kringloop kan wachten.

Tekst: Kathryn