Icon--npo Icon--EO Icon--eva Icon--eva-slogan Icon--comment Icon--audio Icon--mail Icon--video Icon--image Icon--search Icon--pinterestCircle Icon--facebook Icon--facebookCircle Icon--twitter Icon--snapchat Icon--instagram Icon--clip Icon--whatsapp Icon--pinterest Icon--youtube Eva Logo
meisjes besnijdenis vrouwenbesnijdenis
5 februari 2019 in Lijf & leven

Onmogelijke keuze: laat je je besnijden of loop je weg?

In Tanzania is vrouwenbesnijdenis officieel verboden. Dat klinkt veelbelovend, maar helaas betekent dat niet dat jonge meisjes veilig zijn. Een documentaire van de EO werpt licht op deze zaak ter gelegenheid van de internationale dag tegen vrouwenbesnijdenis.

200 miljoen meisjes en vrouwen wereldwijd zijn slachtoffer van besnijdenis. 44 miljoen van deze slachtoffers zijn nog geen vijftien jaar oud. En de cijfers stijgen. 

Sinds 2003 vindt er elk jaar op 6 februari de Internationale Dag tegen Vrouwenbesnijdenis plaats. Deze dag is in het leven geroepen door de Verenigde Naties. Vanavond zendt de EO een documentaire uit over deze verschrikkelijke traditie. In Tanzania is er een verbod op besnijdenis bij meisjes, maar in de schoolvakantie in december is het besnijdenistijd, ook wel het vreselijke ‘cutting season’ genoemd.

De meisjes kunnen niet rekenen op de bescherming van hun ouders

Op indringende wijze toont de documentaire In the name of your daughter hoe de meisjes vechten tegen een traditie, waarin zij zelfs niet op de bescherming van hun ouders kunnen rekenen. De soms nog maar acht jaar oude meisjes uit Tanzania die in de documentaire aan het woord komen, kennen de afschuwelijke verhalen van kinderen die doodbloeden en staan nu voor een onmogelijke keuze: zich laten besnijden of weglopen, met het risico dat ze hun familie nooit meer terugzien.

Rosie vlucht voor het ‘cutting season’

In de documentaire volgen we de moedige Rosie Makore. Rosie is 12 jaar en één van de vele dappere meisjes die met gevaar voor eigen leven vluchten voor het ‘cutting season’. Om deze meisjes te beschermen richtte Rhobi Samwelly een safe house op . Zij reist door de gemeenschap om te strijden tegen deze duizend jaar oude traditie.

Ook politieagent Sijali en haar team treden samen met het safe house op tegen vrouwelijke genitale verminking. Ouders en besnijders worden gearresteerd en meisjes die gevaar lopen, worden gered. Als de besnijdenistijd ten einde loopt, staan ouders tijdens verzoeningsbijeenkomsten voor een beslissing: nemen ze hun dochters weer mee naar huis en besparen ze hen de vreselijke praktijken?

Kijk vanavond naar de aangrijpende documentaire over vrouwenbesnijdenis ‘In the name of your daughter’ om 22:55 uur bij NPO 2.

Bron cijfers: United Nations Population Fund

2Doc: In the name of your daughter | 6 februari, 22.55 uur NPO 2