Eva Logo
14 februari 2019 in Geloof

Podcast Ron van der Spoel over Hanna

Tijdens Eva's Kloosterretraite in 2018 hebben we samen met Ron van der Spoel stilgestaan bij het leven van de Bijbelse vrouw Hanna. Zijn overdenkingen zijn na te luisteren via deze podcast. Luister je mee?

Ook dit jaar gaan we naar het klooster van de Paulusabdij en zoeken we in stilte Gods aanwezigheid. Op vrijdag 17 en zaterdag 18 mei zal dominee Ron van der Spoel tijdens vier plenaire samenkomsten spreken en verzorgt de Oden van Salomo de worship. Ga jij met ons mee? Klik hier voor meer info & reserveren


Aflevering 1 - Worstelen en uitstorten

Hoe kunnen wij echt, open en eerlijk voor God zijn? Zodat God Zijn werk in onze harten en onze levens kan doen? Daar denken we samen met Ron van der Spoel over na. Je thuissituatie, alles wat je nu in je gedachten en in je hart hebt: laat het daar. Hanna nam het ook mee naar de tempel. Leg het niet naast je neer, maar breng het bij God. Bij deze aflevering lezen we 1 Samuël 1: 1-8 

 

Aflevering 2 - Belijden

In de diepte van het lijden leer je dingen van God, die je niet op een andere manier ontdekken kunt, stelt Ron van der Spoel. Hanna gaat met haar moeite, haar verdriet, haar worsteling naar God. De moeite die ze heeft met Peninna, met haar omgeving, met zichzelf en met God. Uit de diepte roept ze tot God. Velen van ons zullen die diepte herkennen. Ontdek wat je hierin van Hanna kunt leren. Bij deze aflevering luisteren we 1 Samuël 1:9-18

 

Aflevering 3 - Loslaten

Hanna’s gebed wordt verhoord. Ze had een heel concreet gebed voor God: geef mij een zoon! Jaar in, jaar uit, keer op keer heeft ze ervoor gebeden. Ze houdt zich ook aan haar eigen belofte: haar zoon is van de Heer én voor de Heer. Zo is het ook met de doop of het opdragen van kinderen, zoals wij dat kennen, legt Ron van der Spoel uit. "Daarmee leggen we het weer in de handen van God." Maar hoe zit dat nu? Aan de ene kant mogen we van God ontvangen, tegelijkertijd is er niets ‘van ons’. Bij deze aflevering lezen we 1 Samuël 1: 19-24

 

Aflevering 4 - Dankzeggen

Hanna gaat soms diep in haar loslaten, in haar zoeken, in haar worstelen. Maar nu is Hanna blij, dat horen we haar lied. Hanna is intens dankbaar voor de verhoring van haar gebed, maar ze is ook dankbaar voor wat ze heeft ontdekt over hoe God werkt. Het is bij God altijd de omgekeerde wereld: wie zichzelf vernedert, zal verhoogd worden en wie zichzelf verhoogt, zal vernederd worden. Dat is precies het tegenovergestelde dan bij ons. Voor de wereld moet je sterk zijn, maar God kijkt naar wie nederig is. Bij deze aflevering lezen we 1 Samuël 1: 28 - 2: 10


Is de Soundcloud player niet zichtbaar? Controleer je cookie instellingen of klik hier om de podcast te luisteren.

Meer van onze podcasts in jouw mailbox? Meld je dan nu aan voor onze online wekelijkse nieuwsbrief en wees als eerste op de hoogte van onze laatste nieuwtjes, nieuwe events, interessante podcast en artikelen.