Eva Logo
buurvrouw
7 februari 2019 in Liefde & Relatie

Thamar: ‘Ik gun iedereen zo’n buurvrouw’

Een jong gezin en ook nog van de kerk. Rinie, de buurvrouw van Thamar, zag op tegen de komst van haar nieuwe buren. Het loopt allemaal anders dan verwacht. “Het is eigenlijk heel bijzonder dat we nu zo goed met elkaar kunnen opschieten.”

Thamar: “Wij zijn christen en mijn buurvrouw Rinie heeft niet zoveel met de kerk. Dus toen wij naast haar kwamen wonen, zag ze daar best tegenop. Ze vroeg zich af of ze wel iets aan ons zou hebben of dat we alleen naar andere kerkelijke mensen toe zouden trekken. Het is eigenlijk heel bijzonder dat we het nu zo goed met elkaar kunnen vinden. 

Toen we aan het klussen waren in ons nieuwe huis hebben we, om kennis te maken, bij alle buren een bloemetje gebracht. Ik liep bijna elke dag met de kinderwagen door de straat. Ik kwam dus ook regelmatig langs het huis van de buurvrouw. We maakten een praatje of Thirza, onze oudste, ging dan even schommelen in de tuin van Rinie. Zo zijn we in contact gekomen.”   

Van buurvrouw tot oma

“Mijn dochter noemde de buurvrouw altijd ‘buurvrouw Rinie’. Totdat ze een keer samen met de kleinkinderen van de buurvrouw speelde. Zij zeiden: 'Oma' vanaf dat moment is Rinie eigenlijk 'Oma Rinie' geworden.

Onze dochter voelt zich veilig bij Rinie. Toen ik ging bevallen van mijn tweede kindje, hebben we haar midden in de nacht gebeld. Ze is gelijk naar ons huis gekomen om voor onze dochter te zorgen. Ze was minstens net zo gespannen als wij waren. 

We moesten twee weken met onze zoon in het ziekenhuis blijven, omdat hij werd geboren met een open blaas. Maar terwijl wij in het ziekenhuis zaten, ging thuis alles gewoon door zoals het altijd ging. Want buurvrouw Rinie deed de was, maakte het huis schoon en zorgde voor onze dochter. Ik vond dat heel bijzonder. We weten niet wat we zonder haar hadden gemoeten.”

Bewondering 

“Mijn buurvrouw is een heel sterke vrouw. Ze heeft twee kinderen verloren. Een paar weken voordat wij naast haar kwamen wonen, overleed haar man. Ze heeft veel verliezen geleden, maar ze gaat door. Zelfs toen ze borstkanker kreeg, had ze die driveom verder te gaan. Ik heb veel bewondering voor haar.

Toen ze ziek werd, hield ik een extra oogje in het zeil. Als haar dochter niet kon, ging ik met haar mee naar het ziekenhuis. Op een gegeven moment ging haar dochter op vakantie. Ik appte haar dagelijks hoe de buurvrouw het maakte. Zo kon dochter ontspannen op vakantie en was de buurvrouw niet zo alleen.”

Bidden

“De buurvrouw is niet opgevoed met het geloof. Bij ons is het geloof een heel gewoon deel van het leven, onze kinderen weten niet anders. Dus toen de buurvrouw ziek was zei mijn dochter: ‘Oma Rinie is ziek. Dan moeten we bidden, want Jezus kan alles.’ 

Voor mij betekent geloven op Jezus lijken. Jezus zag om naar zijn naaste. Zo probeer ik probeer om te zien naar de mensen om mij heen.”

buurvrouw
De dochter van Thamar maait het gras van 'oma Rinie'.

Helpende hand

“Een jaar geleden werd mijn man ziek en kwam hij thuis te zitten. Ik vond het lastig om hulp te vragen, maar de buurvrouw steunde waar ze kon. Ze haalde vaak de was bij me op en dan kreeg ik hem gevouwen en gestreken weer terug. Ook ving ze de kinderen op. Tegelijk was ze ook een luisterend oor.

Nu ik meer werk, spreek ik de buurvrouw minder. Maar het contact is nog steeds goed. We zien elkaar eigenlijk elke dag wel, al is maar het een zwaai via het raam.

Het mooie van ons contact is dat we het leven samen kunnen leven. Het zijn geen uitzonderlijke dingen, maar juist het gewone maakt het groots. Samen eten of een kopje koffie bij de kachel. Ik gun iedereen zo'n buurvrouw!”

Foto: Shutterstock.
De vrouwen op de foto zijn niet Thamar en Rinie.

Ook Belinda heeft een bijzondere band met haar buurvrouwen. De een hielp bij haar bevalling. De ander stond meteen voor haar klaar om de kaaswinkel van haar en haar man open te houden toen haar man een ernstig ongeluk had gehad. Belinda's verhaal lees je hier.

Kan jij het juist niet zo goed vinden met je buren en hebben jullie vaak ruzie? Lees dan dit artikel.