Eva Logo
11 februari 2019 in Lijf & leven

Tijdens een zwangerschap kan veel misgaan

Ouders die bij Ingeborg komen, zijn zwanger van een kindje waar iets mee aan de hand is: het syndroom van Down is geconstateerd, het kindje heeft een open ruggetje of er is sprake van een hartafwijking. Als gynaecoloog is Ingeborg gespecialiseerd in het opsporen van dit soort afwijkingen tijdens de zwangerschap: “Ik doe het onderzoek, maar ik voer ook operaties uit en ik geef mensen informatie over de gevonden afwijking.”

“Als gynaecoloog heb ik prachtig beroep, maar het is ook ontzettend intensief. Ik begeleid en ondersteun mensen bij een van de moeilijkste keuzes in hun leven. Ik zie mooie, maar ook hele verdrietige momenten. Bij een normale zwangerschap worden ouders begeleid door een verloskundige. Als er afwijkingen tijdens de zwangerschap optreden, of als er bij een eerdere zwangerschap sprake was van complicaties, worden ouders doorgestuurd naar een gynaecoloog voor extra medisch toezicht en onderzoek. Maar ook als vrouwen zwanger zijn van een meerling." 

Wat zou u doen?

“Vaak wordt gedacht dat een gynaecoloog helpt bij het maken van de keuze om wel of niet door te gaan met een zwangerschap. Mensen vragen mij regelmatig: ‘Wat zou u doen?’, maar dat is een vraag waar ik onmogelijk antwoord op kan geven. De keuze hangt af van zoveel factoren, dat het voor iedereen anders is. Wat is de afwijking? Hebben de ouders al een kind dat veel zorgt vraagt, of is het hun eerste kindje? Zijn zij in staat alle zorg te bieden die het kindje nodig heeft?”

Niet mijn taak

“Wij hebben in het ziekenhuis een team dat de ouders vervolgens begeleidt bij het maken van een keuze om wel of niet door te gaan met de zwangerschap. Dat doen we door het geven van informatie over de gevonden afwijking, maar ook door heel praktisch mee te denken over de verschillende opties. Belangrijk is dat het uiteindelijk niet onze taak is om de keuze te maken: die ligt altijd bij de ouders.”

Zwangerschap
zwangerschap

Wees voorbereid

“Wanneer er tijdens de zwangerschap een afwijking wordt gevonden, is dit voor de ouders een enorme schok. Meestal hebben ze nog nooit nagedacht over een dergelijk scenario. Ik zou iedereen willen adviseren: als je graag een kindje wil, denk dan ook na over het feit dat er in een zwangerschap veel mis kan gaan. Ook al zou je vanuit overtuiging nooit overwegen om een zwangerschap af te breken. Het is goed om na te denken en te praten over de vraag: ‘Stel dat er iets mis is, hoe gaan we daarmee om?’”

Het grootste compliment

“Voor mij is het grootste compliment in mijn werk als ik een mailtje krijg van iemand die ik heb begeleid bij een verdrietige, moeilijke zwangerschap met de vraag of ik een volgende zwangerschap wil begeleiden. Zeker als deze tweede zwangerschap vervolgens soepel verloopt en de ouders een gezond kindje krijgen, voelt het als een soort afsluiting.”

Waar vind ik meer informatie?

Ingeborg: ‘Ik merk dat mensen steeds meer op zoek gaan naar informatie op het internet, bijvoorbeeld door te googelen op lichamelijke klachten. Helaas bestaan de meeste artikelen en fora op het internet uit ervaringsverhalen en zijn ze niet gebaseerd op betrouwbaar, wetenschappelijk onderzoek. Ben je op zoek naar informatie, kijk dan eens op onderzoekvanmijnongeborenkind.nl. (Hier is een keuzehulp te vinden of je een bepaalde test wilt doen ja of nee.) Of kjik op meerovernipt.nl.’

Tekst: Suzanne Nelemans
Illustratie: José Boekema