Eva Logo
plek in de kerk
7 maart 2019 in Hoofd & hart

Zit jij ook altijd op dezelfde plek in de kerk?

Kunnen mensen jou ook uittekenen in de kerk? Waarom kiezen we vaak eigenlijk zo vaak voor dezelfde plek en wat kan er gebeuren als we op een andere plek gaan zitten?

Soms kun je in de kerk hele gezinnen uittekenen. Het gezin de Vries zit keurig op de derde bank, rechts van het middenpad. Aan de hand van de plekken zie je precies wie er vrienden van elkaar zijn en de ouderlingen zitten helemaal vooraan. Ik heb eens gehad dat iemand me met een scheef oog aankeek toen ik op z’n blijkbaar vaste plekje ging zitten. En, dat wist ik ook niet, in sommige kerken hebben mensen zelfs officieel een vaste plek. De Amerikaanse blogger Marty Duren hoorde eens een verhaal over een kerk waar op de kerkbanken kussentjes lagen met de namen van de eigenaars erop…

Gewoontedieren

Natuurlijk is het verleidelijk om naar je vaste plekje te lopen. Dat doe je misschien niet eens bewust. Het is gewoon makkelijk; je hoeft nergens over na te denken. En mensen blijven gewoontedieren, dus de kans is groot dat je in elk geval altijd in dezelfde hoek of rij van de kerk gaat zitten. Kiezen voor het bekende gaat sneller dan je denkt. Mensen zijn nu eenmaal gewoontedieren.

En toch is er echt een probleem met vaste plekken. Blogger Marty Duren raadt aan om eens vaker een andere plek te kiezen. En wel om deze redenen.

  1. Door een andere plek te kiezen en niet steeds je eigen plek op te eisen, laat je zien dat je anderen belangrijker vindt dan de jezelf. Je zet jezelf op de tweede plaats. Nederig zijn is heel bijbels en je plek opgeven is dé manier om dat te tonen.
  2. Wisselen van plek komt gastvrijer over. De kerk is als een thuis, en misschien heeft iedereen daar wel zijn eigen stoel. Maar het grote verschil met thuis is dat er in de kerk elke zondag gasten komen. En als die gasten merken dat iedereen zijn eigen plek met hand en tand bewaakt, voelen ze zich niet erg welkom. Opschuiven en herschikken dus!
  3. Wanneer je minder belang hecht aan je eigen plek, is er meer ruimte voor aanbidding. Als je al gefrustreerd wordt als je niet op je vaste plekje kunt zitten, kan dat je aanbidding en het genieten van in de kerk zijn, in de weg staan. Dus verander dat scheve oog in een blije blik en heet die ander van harte welkom.

Vraag je af met welk doel je naar de kerk gaat. Ga je voor jezelf (en dus om je eigen plekje op te eisen) of wil je iets geven: aan God en aan de ander?

Tot slot

Door ergens anders te zitten, ben je niet alleen vriendelijk en gastvrij, je biedt jezelf ook nog eens een geheel nieuwe kerkervaring. Je ziet het podium of de kansel van een andere kant, hoort de muziek net even anders. Je komt nieuwe of andere mensen tegen en dat kan heerlijk verfrissend zijn. Misschien is het eng, maar de kans is groot dat je er erg blij van wordt. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat mensen die in het vliegtuig een gesprek met een vreemde voeren, hun reis als leuker ervaarden.

We dagen je uit. Probeer aankomende zondag eens van plek te wisselen, we zijn benieuwd naar je ervaringen!

Lees ook dit artikel: 15 ongemakkelijke momenten in de kerk :-)