Eva Logo
3 maart 2019 in Geloof

Carnaval op z’n Joods

Wanneer je googelt op Poerim verschijnen er carnaval-achtige taferelen op je beeldscherm. Vrolijk verklede mensen, polonaises, veel drank en lekker eten. Je zou het niet gelijk verwachten, maar de oorsprong van dit feest komt regelrecht uit de Bijbel en heeft alles te maken met Gods verlossingswerk.

De geschiedenis van Poerim staat tot in detail beschreven in het Bijbelboek Esther. De zoektocht naar een nieuwe koningin, de vreselijke plannen van Haman, het verdriet van Mordechai, de moed van Esther en uiteindelijk de dood van Haman. “Het Poerimfeest wordt jaarlijks gevierd ter herinnering aan de omkering van het lot,” vertelt Hanneke.

Dáárom die extreem uitbundige feestelijkheid van Poerim

Het lot is gevallen op het Joodse volk. Haman vindt dat alle Joden omgebracht moeten worden. Met gevaar voor eigen leven gaat Esther naar de koning. En zonder dat de koning het weet gaat hij Gods weg. Het lot keert zich af van het Joodse volk en valt op Haman. “De vijand komt ten val.”

“Esther en Mordechai hebben gezien dat het loodzware lot werd afgewend. Het leven heeft zich weer geopend. Daarom die overdadige, extreem uitbundige feestelijkheid van Poerim. Omdat de dood zo dichtbij was en de verlossing zo ongekend groot.”

De link naar Jezus' lijden en sterven is snel gemaakt. De vijand heeft niet het laatste woord en de verlossing is ongekend groot. “Trek het feestgewaad aan en gedenk hoe God Verlosser is!”

Benieuwd wat de Joden nou precies doen met Poerim? En wat jij daarvan kan leren? Luister de hele podcast hieronder.

Onze collega’s van Eerst Dit verzorgen elke werkdag een bijbelpodcast. De podcast duurt 7 minuten en helpt je om in je drukke leven te groeien in je geloof. Wil jij ook elke werkdag geïnspireerd worden door de Bijbel? Meld je dan snel aan. Of beluister de podcast op Soundcloud

Eerst Dit is een initiatief van de Evangelische Omroep en de missionaire organisatie IZB.