Eva Logo
zorgmedewerkers
8 maart 2019 in Lijf & leven

'Ik heb eindeloos veel respect voor alle zorgmedewerkers'

Wat gebeurt er allemaal achter de schermen van een ziekenhuis of een specialistisch centrum? Welke processen gaan daarachter schuil? In de week van 11 tot en met 16 maart reist het EO-radioprogramma Open Huis een week lang met een mobiele studio langs zorginstellingen, voor interessante ontdekkingen en ontmoetingen.

Tijdens de ‘Week van Zorg en Welzijn’ reist Tom Herlaar met een mobiele studio naar zorg- en welzijnsinstellingen door heel Nederland. Hij neemt poolshoogte van unieke initiatieven, innovatieve onderzoeken en onalledaagse uitvindingen. Verslaggevers Petra de Joode, Martine van der Spek en Zegert van der Linde verzamelen – elders in het land – verhalen uit het hart van de zorg. De kennismaking met zorgmedewerkers, specialisten, patiënten en mantelzorgers geeft een veelzijdige en verfrissende kijk op zorg en welzijn anno 2019.

'We kunnen er niet genoeg bij stilstaan'

Over het ‘waarom’ van de themaweek zegt presentator Tom Herlaar: “Er zijn in ons land zoveel mensen werkzaam in de sector Zorg en Welzijn. Of dat nou op de Spoed Eisende Hulp van het ziekenhuis is, op een afdeling met dementerende ouderen of ergens anders. Dankzij hun vakkennis, zorg en toewijding maken zij het verschil voor hun patiënten. Wat mij betreft kunnen we daar niet genoeg bij stilstaan. Ik heb eindeloos veel respect voor alle zorgmedewerkers. Daarom haken we met ‘Open Huis’ graag weer aan bij de landelijke Week van Zorg en Welzijn.” 

In het hart van de zorg

De EO trapt op maandag af in Beverwijk en Baarn. Terwijl Tom en Petra neerstrijken in het brandwondencentrum van het Rode Kruis Ziekenhuis, is Zegert bij Paleis Soestdijk. Hier doet hij verslag van de kick-off van de Week van Zorg en Welzijn. Dinsdag spreekt Tom Herlaar in UMC Utrecht met internist-oncoloog dr. Rhodé Bijlsma over de behandeling van kanker en DNA-onderzoek. Donderdag brengt Martine een bezoek aan de ‘Manege zonder Drempels’ in Bennekom. De slotuitzending op zaterdag wordt gepresenteerd door Petra de Joode. Deze staat in het teken van mantelzorg. Een expertpanel met daarin onder andere Liesbeth Hoogendijk (directeur MantelzorgNL) beantwoordt alle vragen van luisteraars. 

Open Huis in de Zorg, van 11 t/m 16 maart, dagelijks tussen 14.00 en 16.00 uur op NPO Radio 5. Wil je uitzendingen terugluisteren? Dat kan via deze link.