Eva Logo
21 maart 2019 in Hoofd & hart

Mirjam en haar man leiden een kerk in hartje Amsterdam

Het vergt moed om te werken in Gods koninkrijk. Mirjam Kotadiny (40) noemt het ‘zwaar kleur bekennen’. Zij en haar man Joshua hebben begin dit jaar een kerk geplant in hartje Amsterdam. Voor hen niet zomaar een kerk, maar hun ‘vierde kind’.

Het begon allemaal jaren geleden met een droom van God, waarin Joshua het beeld kreeg om een gemeente te starten. Twaalf jaar lang leefden Mirjam en Joshua deze ‘droom’ in Amsterdam-Noord. Met de hulp van familieleden leidden ze een wijkgemeente. Een mooie tijd, maar organisatorisch ook turbulent en zwaar. Drie jaar geleden besloten ze om ermee te stoppen. Een moeilijke keuze, maar hard nodig omdat ze er anders aan onderdoor zouden gaan. Ze besloten om samen met God te zoeken op welke plek ze opnieuw mensen zouden kunnen helpen. Moesten zo opnieuw een gemeente startten of op een andere manier hulp gaan verlenen. Het werd een gemeente. Begin dit jaar werd Saved City Church geboren.

Avontuur

Mirjam: “Deze tweede ‘keer’ hebben we onze droom vanaf de start anders aangepakt. Het begon met niks doen. Vooruit, we hielden thuis samenkomsten en ons derde kind werd geboren, maar er was genoeg tijd voor bezinning.” Dat het koppel zich wilde inzetten voor God en de mensen om hen heen, stond vast. Dat het weer in de vorm van een kerk werd, was ook snel duidelijk. “Dat kwam door Josh. Hij had jaren geleden die droom gehad en dat liet hem niet los. Hierin werd hij bemoedigd door andere voorgangers om ons heen. Zij zeiden: ‘Er zijn niet genoeg kerken, dus als je dat op je hart voelt, wandel dan de deuren binnen die opengaan’. We besloten ons aan te sluiten bij een kerkplantnetwerk. Dit voorbereidingstraject hadden we jaren geleden overgeslagen, maar je hebt het hard nodig als je samen met God aan zo’n avontuur gaat beginnen.”

Al mijn tijd

“Wat het mij kost als mens? In principe al mijn vrije tijd maar dat is hetgeen waar ik voor leef. Naast mijn gezin en mijn persoonlijke relatie met God, is dit het doel waarvoor God mij en Joshua geroepen heeft. Als je Zijn doel in je leven ervaart, dan houd je het vol. Of nou ja, volhouden is niet een leuk woord. Het is meer dat je niets liever wilt. Ook als het moeizaam is, of erg druk. Ik vind niets mooier om mensen te zien veranderen. Dat is mij alles waard.”

‘Ik sta dagelijks om vijf uur op en dan begin ik de dag met gebed’

Oké, dit klinkt overtuigend. Hoe is het praktisch uit te voeren? Met een parttime baan en drie kinderen om voor te zorgen? Lachend: “Ja, ik heb veel energie. En een hoge discipline. Ik sta dagelijks om vijf uur op en dan begin ik de dag met gebed. Vervolgens doe ik een workout van een half uur en daarna ga ik aan het werk voor de kerk of naar mijn werk bij de EO. Ik ben een ochtendmens. Het huis is nog stil, ik heb de tijd aan mezelf en krijg veel gedaan. Vooruit, om tien uur ‘s avonds komt er niks zinnigs meer uit mij en gaat het licht uit. Deze routine houdt mij op de been. Het helpt ook dat we het samen doen. Mijn man en ik zijn al zeventien jaar getrouwd en drieëntwintig jaar samen. We zijn beste vrienden. Ik kan altijd bij hem terecht. Zijn liefde voor God is zo groot. Hij is mijn voorbeeld.”

Moed

Bovenal wordt Mirjam geleid door de roeping die ze in haar leven ervaart. “Jezus is de persoon die mij dagelijks leidt. Ten diepste geloof ik dat iedereen een bron van autoriteit kent waar vanuit we leven. De cultuur waaruit je komt, bijvoorbeeld. Of de maatschappij waarin verteld wordt wat hip en hot is. Ikzelf geloof in Jezus. Op grond van mijn geloof neem ik beslissingen. Dit vergt moed. Als je iets voor God wilt doen, moet je kleur bekennen. Ik heb geen enkele twijfel dat er een God is die hemel en aarde geschapen heeft. Ik geloof dat Hij het antwoord is. Ook als het stil blijft.

Het leven is geen rozengeur en maneschijn. Ondanks alle gebrokenheid is God er. Als je daarvoor durft te gaan, vind ik je moedig. Ik hoop dat ook anderen de kans grijpen om voor hun roeping te gaan staan. Dat kan ook betekenen dat je een bezoekje brengt aan je buurvrouw die alleen is. Kleur bekennen, daar gaat het om. Als ik het kan, dan kan iedereen het. Ga naast iemand zitten, stel een vraag en luister. Dan begint de relatie. Kom niet meteen met antwoorden.

Onze ‘baby’

Saved City Church is gevestigd in hartje Amsterdam, in een restaurant op het Rokin. Op de eerste zondag was de kerkzaal in het gevestigde restaurant tjokvol met genodigden. Door middel van social media en straatevangelie komen er inmiddels een vijftigtal bezoekers per zondag. Uit het centrum, maar ook van daarbuiten. “Wat voor doel wij hebben met de gemeente? Dat is simpel: Jezus verkondigen in het centrum van Amsterdam. Niet vanuit religie, vanuit relatie. We bespreken onderwerpen waar mensen mee worstelen.

Na de preek stellen mensen vragen door middel van Q&A’s (questions and answers). Live, via een appje, of handgeschreven in een ‘brievenbus’. Oftewel, we zijn geen kerk waarin je alleen kan komen zitten en luisteren. We ervaren dat verschillende mensen onze diensten bezoeken. Jong en oud, hoog- en laagopgeleid. Het is een afspiegeling van de samenleving. Mede door het team ervaar ik veel voldoening. We inspireren en motiveren elkaar. De gemeente is niet alleen de ‘baby’ van Josh en mij. Integendeel: wij hebben het gestart en zij ‘rennen’ ermee weg.”

Wil je net als Mirjam lid worden van de EO en de EO steunen bij de verkondiging van het Evangelie? Dat kan al vanaf 10 euro per jaar! Kijk hier voor meer informatie.