Eva Logo
Moederdag met 7 kinderen
6 mei 2019 in Liefde & Relatie

7x Moederdag: Agnes wordt verwend door 7 kinderen

Zeven kinderen, waarvan twee tweelingen: dat zorgt voor een lekker vol en gezellig huis. Agnes is moeder van twee dochters en vijf zoons. Voor haar is het eigenlijk iedere dag Moederdag: “We zijn nog elke dag dankbaar voor al die kinderen!”

"Het is elke dag een feestje als ik wakker word. Alleen als ze naar school zijn, is het even rustig, maar dan ben ik druk bezig met alles weer klaar maken voor de kinderen weer thuiskomen. Het is een kwestie van goed plannen en dan valt het best wel mee!

Mijn eerste man is overleden. Met hem heb ik twee kinderen gekregen, die zitten nu op de middelbare school. Met mijn huidige man kreeg ik een zoon. Omdat we al twee wat oudere kinderen hadden, wilden we graag nog een kindje erbij voor ons zoontje. Toen bleek ik opeens zwanger te zijn van een tweeling.

'Tot onze verrassing verwachtten we opnieuw een tweeling'

Een jaar later ging ik naar het ziekenhuis, zodat we het bij vijf kinderen konden houden. We wilden die vijf wel alles kunnen bieden, qua studie later bijvoorbeeld. Het was een hele verrassing toen ze ons daar vertelden dat ik al twintig weken zwanger was van wederom een tweeling. Daar hebben we toch wel even om moeten lachen! Maar ook die jongens waren hartstikke welkom. Ze kunnen hartstikke goed met z’n allen samen spelen, dat is heel fijn. We zijn nog elke dag dankbaar dat we zeven fantastische kinderen hebben.

We gaan niet elke zondag naar de kerk, maar onze kinderen gaan wel regelmatig naar de zondagsschool. We proberen ze mee te geven dat er altijd Iemand is waar ze bij terecht kunnen, met alles, buiten ons om. Dat vind ik voor hun opvoeding ontzettend belangrijk. Ik hoop dat de kinderen op hun eigen manier daarnaar op zoek gaan.

Iedere dag Moederdag

Op school maken de kinderen natuurlijk dingetjes voor Moederdag, dan merk je al dat de spanning erin zit. Ze hebben allemaal geheimpjes voor me die ze zo goed mogelijk verborgen te houden. Op Moederdag zelf hebben ze dan beneden al de tafel gedekt en broodjes klaargezet. Dan groeien ze bijna boven zichzelf uit van trots. Het allermooiste is als ze zelf iets hebben gemaakt of een versje ingestudeerd hebben. Iets waardevollers is er niet, dat is puur van henzelf.

Eigenlijk voelt iedere dag als Moederdag voor mij, met al die kinderen. Maar op zo’n bijzondere dag voel je hun waardering extra. Dat ze blij zijn met hun mama. De oudere kinderen zitten al op de middelbare school, maar maken ze natuurlijk geen knutsels meer. Toch krijg ik soms prachtige handgeschreven brieven van ze, waarin staat wat ik voor hen beteken. Daar kan geen bos bloemen tegenop!

Moederdag zonder kinderen: dat kan natuurlijk ook. Elk jaar wordt Ellen geconfronteerd met haar gemis. Lees hier haar column.