Eva Logo
26 april 2019 in Lijf & leven

9 tips voor een ontspannen meivakantie

Heerlijk, die meivakantie. Maar soms kun je je juist tijdens de vakantie gestrest raken van alles wat je wéér van jezelf moet. Hoe kun je in de vakantie echt ontspannen?

1. Ok, we beginnen simpel. Zet je e-mail op ‘afwezigheidsassistent’ en neem je voor de hele vakantie geen werkmail te checken. Dit klinkt te eenvoudig, maar dit gaan we gewoon echt niet doen, hè?

2. Zet alle appmeldingen op je telefoon uit, met name WhatsApp. Dat gáát maar door, het lijkt op die bron die nooit opraakt, maar of dat altijd positief is... Je hoeft niet per se op apps te reageren als je geen verplichtingen (lees: kinderclubjes, vergaderingen, huiskring) meer hebt. En hoe minder je reageert, hoe minder je terugkrijgt. En die afwezigheid van appjes die in je schermpje verschijnen, is wel zo rustig.

Hoe minder je reageert, hoe minder je terugkrijgt

3. Maak voor jezelf grofweg een planning. Heb je kinderen? Spreek van tevoren met je kinderen af hoe de vakantie eruit gaat zien. Zo krijg je niet elke dag dezelfde vraag: wat gaan we doen? Hoe meer duidelijkheid, hoe beter (én rustiger). 

4. Laat je niet gek maken door alle activiteiten en geplande evenementen op social media. Je kunt niet het leven van honderden mensen leiden. Vroeger wist je misschien van vier mensen wat zij allemaal tijdens de vakantie deden en was de druk om mee te doen misschien wel veel minder groot.

5. Doe niet te moeilijk. Het lekkere aan vakantie is het loslaten van het strakke Hollandse regime. Picknicken, en nog even wat langer in het bos of het strand kunnen blijven hangen zonder op de klok te kijken, is het ultieme vakantiegevoel. Zorg dat je koude maaltijden en wat te drinken meeneemt.

6. Doe even he-le-maal niks. Je bent geen slecht mens als je luiert en je kinderen laat aanrommelen. Echt niet. Vakantie is doen waar je zelf zin in hebt. Kinderen worden heel creatief van een dagje lummelen.

Jij een opgeruimde kamer, zij wat geld in hun spaarpot

7. Plan dingen voor jezelf ’s avonds in. Terwijl je overdag misschien druk bezig bent voor de kinderen heb je alvast iets om voor jezelf naar uit te kijken. Bioscoop, wandeling, concert, terras…
 
8. Doe de dag voor de vakantie de belangrijkste weekboodschappen. Zo ren je je niet rot naar de winkel. Ben je niet zo van de planning? Laat, als je kinderen hebt, hen af en toe een vergeten boodschap voor je doen. En, nu we toch bezig zijn, stel ‘heitjes voor karweitjes’ in. Jij een opgeruimde woonkamer, zij wat geld in hun spaarpot.

9. Stuur je kinderen een dagje uit logeren (Need I really say more?) en ga zelf een nachtje weg, of, ook fantastisch voor ouders: geniet van een sereen en leeg huis.

Nog meer tips voor me-time? Lees dan ook dit artikel.

Beeld: Freepik