Eva Logo
niksen
10 april 2019 in Hoofd & hart

Column: Ik kan niet niksen

Stilzitten. Nietsnutten. Flierefluiten. Luieriken. Lanterfanten. Nietsdoen. Charlotte bakt er niks van.

Misschien ligt het aan de woorden. In ‘luieriken’ zit ‘lui’, niet echt een term waarmee ik geassocieerd wil worden. De uitdrukking ‘ik verveel me dood’ komt toch niet zomaar uit de lucht vallen? En het woord ‘nietsnut’ legt precies de vinger op de zere plek: dat wat je doet, heeft geen enkel nut. Onaanvaardbaar, al vraag je het mij.

Laat mij nou maar lekker nuttig zijn. Alles wat ik doe, moet een doel hebben. Wacht ik tot het water voor mijn kop koffie kookt, dan was ik een paar kopjes af. Laad ik foto’s of videobeelden in, dan zet ik snel een bakblik vol bananencakebeslag in de oven. Mijn lesje Pilates in de ochtend helpt me om de rest van de dag lekker scherp en efficiënt te zijn. De terugweg van de sportschool maak ik nuttig door een vergeten boodschap te halen.

In de auto naar wintersport heb ik samen met mijn zusje – net als ik zzp’er – vijf nieuwe bedrijfjes bedacht. Plus bijbehorende winstmodellen en catchy namen. Sta ik op de bus te wachten, dan kleeft in no time mijn telefoon aan mijn vingers. Even checken of de bus wel op tijd rijdt. Oh en dan gelijk even een tikkie overmaken. Hé, een nieuw mailtje, toch snel even lezen. Dan is het maar alvast gebeurd.

Mijn laptop neem ik mee. Je weet maar nooit

Eenmaal in de bus werk ik nog even een interviewtje uit. Ook al word ik er harstikke misselijk van. Nutteloze reistijd is weggegooide reistijd. Maak ik even een lekkere wandeling door de stad om tussen het werken door mijn benen te strekken, dan is het zonde van mijn tijd als ik niet ook nog even een podcast luister en daarbij leer over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid of relaties. Mijn laptop neem ik mee. Je weet maar nooit.

Een uurtje doelloos bingewatchen op YouTube, Netflix of NPO? Enorme uitdaging. Een film kijk ik het liefst als die is gebaseerd op een waargebeurd verhaal – dan steek ik er nog wat van op. Bij een YouTube-video let ik op de manier van filmen of doe ik inspiratie op voor de video’s die ik zelf maak. Is een aflevering van Uitzending Gemist niet boeiend genoeg? Dan beantwoord ik tijdens het kijken wat appjes en is mijn tijd toch nog ‘goed’ besteed.

Elke minuut nuttig besteden: er is helemaal niks cool of goed aan

Wanneer ik me voor het laatst stierlijk heb verveeld? Waarschijnlijk in de tijd vóór smartphones, apps en deadlines. Toen ik nog doelloos met mijn buurmeisje in bomen klom en tenten bouwde van parasols en kleedjes, om die vervolgens weer af te breken. “Voor sommige mensen is ontspannen moeilijker dan aanspannen,” zei mijn Pilates-lerares aan het eind van de les, toen ik in mijn hoofd alweer een to-do-lijstje had gemaakt voor de uren erna. Yep, dat gaat over mij.

Een paar jaar geleden was ik nog trots op het feit dat ik ‘niet kan stilzitten’. Maar er is helemaal niks cool of goed aan, als je elke minuut nuttig wil besteden. Ik doe er mezelf en mijn omgeving tekort mee. Daarom doe ik nu poging een poging om te leren stilzitten. Ik bak er vaak nog steeds niks van. Maar dat is nou juist de bedoeling. Dat er even geen cake in de oven staat, geen letter op papier komt, geen nieuw idee in mijn brein ontstaat. Misschien klim ik wel weer een keer in een boom. Als ik dan maar niet ga uitrekenen hoeveel calorieën ik daarmee verbrand.

Wat Charlotte wél kan: food rescuën, swappen en haren 'no poo' wassen. Maar haar oma kan dat nog beter. Lees hier haar column.