Eva Logo
verslaafd
22 mei 2019 in Hoofd & hart

‘Er is altijd wel weer een winkel te vinden waar ik nog achteraf mag betalen’

Rondstruinen op internet, spullen kopen die je niet nodig hebt, niet kunt betalen, en ze toch bestellen. Phoebe weet er alles van, maar kan er niet mee stoppen.

Phoebe (44): “Om maar direct met de deur in huis te vallen: mijn internetkoopverslaving is ontstaan uit eenzaamheid. Elke internetaankoop zorgt voor post in mijn brievenbus. Liever nog bestel ik pakketpost, dan kan ik een praatje maken met de bezorger, waardoor ik me even minder eenzaam voel. Als ik mijn aankopen heb uitgepakt, show ik ze op Facebook of Instagram. Vaak komen daar wel wat reacties op, en dat doorbreekt eveneens de eenzaamheid voor een moment.

Schuldig

Mijn man, Jeroen, begrijpt voor een deel wel waarom ik maar blijf bestellen, maar hij kan ook erg boos op me worden. En dat begrijp ik; ik voel me ook vaak heel schuldig naar hem toe. Toen ik voor dit verhaal alle rekeningen bij elkaar zocht en alle openstaande schulden bij elkaar optelde, drong het meer dan ooit tot me door dat het zo niet verder kan blijven gaan.

Oplossingen

Steeds weer probeer ik oplossingen te bedenken, maar steeds weer ga ik de mist in. Een buitenstaander zou misschien zeggen: ‘Waarom sluit je dan je internet niet af?’ Was het maar zo eenvoudig. Internet afsluiten is in deze tijd nauwelijks een optie, je hebt het voor zo veel dingen nodig. Bovendien: zonder internet zou ik ook nog de Facebook- en Instagramcontacten kwijtraken, en dan wordt de eenzaamheid nog groter. Ik wil wel aan mijn man gaan vragen of hij de wachtwoorden voor bepaalde winkelsites voor me wil veranderen. En misschien helpt het ook als hij de financiën gaat doen, en mij per maand een vast bedrag geeft. 

Gods hulp

Natuurlijk bid ik tot God of Hij me wil helpen, en ik weet en voel ook dat Hij dat wil, maar de verleiding is heel groot en vaak sterker dan ik. Ik zou willen dat er mensen waren die voor mij bidden, dat ik weerstand kan bieden. Het voelt alsof alleen mijn gebed niet voldoende is. Ik heb echt hulp nodig. Maar aan wie vertel ik mijn verhaal? Ik schaam me zo verschrikkelijk. Mensen hebben zo snel hun mening klaar, ik ben bang voor hun veroordelingen, dat ik het zo ver heb laten komen en zo zwak ben.”

Tips

Herken jij je in het verhaal van Phoebe, dan hebben we een aantal tips voor jou!

  • Neem meerdere bankrekeningen. Zet geld apart op één van de rekeningen voor het aanschaffen van nieuwe kleding, parfum, make-up, enzovoort. Gebruik de andere rekening voor het betalen van verplichte kosten zoals huur, boodschappen en verzekeringen. 
  • Houd voor jezelf een lijstje bij met dingen die je écht nodig hebt. Zo voorkom je (teveel) impulsieve aankopen. 
  • Zorg ervoor dat je in eerste instantie je verplichte kosten betaald. 
  • Praat over je probleem met mensen uit je omgeving. Zo creëer je een klein netwerk van mensen die jou kunnen scherp houden op het ‘afkicken’ van je verslaving.
  • Schakel professionele hulp in.

Phoebe’s hele verhaal verscheen eerder in ons magazine (Eva 4, 2018). Een gratis proefnummer ontvangen? Klik hier!

Lees ook: Rosa was verslaafd aan Netflix

Tekst: Marianne Grandia