Eva Logo
Vriendinnenweekend trouw ringen
24 april 2019 in Liefde & Relatie

Ex-schoonzussen: ‘Tijdens onze huwelijksproblemen leerden we God kennen’

Heleen en Andrea* hebben allebei een heftige tijd achter de rug. Heleen is gescheiden, terwijl schoonzus Andrea en haar man opnieuw trouw aan elkaar beloofden. Toen er op Eva’s Vriendinnenweekend ringen werden uitgedeeld, was dat voor hen een teken van Gods trouw.

Bijna dertig jaar geleden trouwden Heleen (51) en Andrea (49) met twee broers, ongeveer in dezelfde periode. In 2002 kwam voor hen allebei een keerpunt; ze ontdekten dat hun mannen vreemdgingen. In deze moeilijke tijd hadden Heleen en Andrea veel steun aan elkaar. In 2015 speelden de huwelijksproblemen weer op, met verschillende uitkomsten.

God als mijn Man

“Ons huwelijk liep al een tijd wisselend,” vertelt Heleen. “Uiteindelijk besloten we in 2015 om apart te gaan wonen. Ik bleef hopen dat we elkaar terug zouden vinden, maar dat gebeurde helaas niet. Halverwege 2016 maakten we er een eind aan. Ik kwam alleen te staan. Juist omdat je niemand meer hebt om op terug te vallen, moest ik helemaal vertrouwen op God. Al die jaren ben ik gaan zoeken naar mijn identiteit in Christus. God gaf me de tekst uit Jesaja 54 vers 5-8: Hij is mijn Maker én mijn Man. Dat gaf zoveel bemoediging.”

Na de scheiding wilde Heleen een ring kopen. “Door die tekst uit Jesaja kwam ik op dat idee, als symbool van de relatie tussen God en mij. Maar het kwam er steeds niet van. Tot Eva’s Vriendinnenweekend, toen kwam het weer bovendrijven.”

'En toen kreeg iedereen op zaterdagavond een ring'

Eva’s Vriendinnenweekend in november 2018 had als thema ‘Boaz en Ruth’. “Alles wat we hadden doorgemaakt kwam bij elkaar,” vertelt Heleen. “Je niet geliefd voelen, een moeilijke tijd achter de rug hebben; we leerden dat de Losser je nooit met lege handen laat weggaan.” Op zaterdagmiddag besloot Heleen dat ze, als ze zou terugkomen van het weekend, een ring zou gaan kopen. “En toen kreeg iedereen op zaterdagavond een ring van ‘Boaz’, van Jezus. Dat was een knipoog van God. Het raakte in ons eigen verhaal. Bij mij liep het stuk, maar bij Andrea kwam het tot een oplossing.”

(tekst gaat verder onder de banner)

Nieuwe trouw

Andrea trouwde met haar man nadat hij was teruggekomen van vijf jaar zending. “Ik dacht dat ik met de liefste zendeling van de wereld was getrouwd,” vertelt Andrea. “Maar in 2002 voelde ik dat er iets niet klopte. Ik raakte gigantisch overspannen. Toen besloot ik me niet meer te laten meeslepen door wat er misging in het huwelijk, maar om zelf te groeien. God nam me bij de hand. Ik werd zo sterk in mijn geloof dat mijn man zei: ik kan niet meer tegen je liegen. Hij vertelde dat hij me vijftien jaar lang had bedrogen.”

Andrea’s wereld stortte opnieuw in. “Mijn man dacht dat ik wilde scheiden, maar ik vond dat hij moest helpen onze relatie te herstellen. In de jaren daarna ging hij steeds weer over mijn grenzen heen. Al vóór ons trouwen was hij pornoverslaafd; ik dacht dat hij ermee had afgerekend, maar steeds kwam ik erachter dat dat niet zo was en vooral: dat hij erover loog. We zijn meerdere keren uit elkaar gaan wonen.” Uiteindelijk gingen ze, na lang afwegen, samen naar een relatieweekend van Stichting Kostbaar Vaatwerk. “Dat was een keerpunt voor hem; hij besloot zijn leven radicaal om te gooien.” Heleen: “Hij is echt door God aangeraakt, dat komt niet van hemzelf.”

'De naam Jedidja staat nu in de ring van mijn man'

Andrea en haar man beloofden elkaar opnieuw trouw, vier jaar geleden. “Onze kinderen waren erbij, een fotograaf én een taart met eenden, haha.” Hun ‘oude’ ringen pasten ze niet meer. “We hebben er één ring van gesmeed, die hij nu draagt. Ik draag mijn moeders trouwring; zij is overleden toen ik jong was.” Tijdens Eva’s Vriendinnenweekend werd Andrea vooral geraakt toen Matthijn Buwalda op vrijdagavond sprak over een nieuwe naam die God voor je heeft, zoals Naomi Mara genoemd werd. Andrea: “Toen mijn man en ik elkaar opnieuw trouw beloofden, kreeg ik van hem een nieuwe naam: Jedidja, ‘Gods geliefde dochter’. Omdat ik steeds weer terugviel op Gods trouw. Die naam staat ook in de ring van mijn man.”

God blijft trouw

Andrea: “Ik heb gehuild, gescholden en ben weggelopen, maar toch liet God me zien dat ik beter af was als ik niet zou scheiden. Het is geen verdienste – Heleen heeft hetzelfde doorgemaakt. Tijdens het Vriendinnenweekend moest ik huilen omdat het bij Heleen zo anders is verlopen. Maar niet de omstandigheden of de uitkomst bepalen wie God is. Door de moeite heen leerden we God kennen: een grote sterke God Die ons draagt. Liever had ik het zonder moeite geleerd, maar we zijn er sterker uitgekomen.” Heleen: “Iedereen zegt en vindt dingen, maar uiteindelijk gaat het om wat God van je vraagt. Daarin hebben Andrea en ik elkaar gesteund, om Hem en Zijn Woord te zoeken – ook als het niet leuk is. Dat maakt dat je door alles heen komt.”

*De gebruikte namen zijn om privacyredenen gefingeerd.

Ook in november 2019 organiseert Eva weer twee Vriendinnenweekenden, ditmaal in Egmond aan Zee. Vanaf 7 mei a.s. kun je reserveren. Meer weten? Klik op deze link.