Eva Logo
14 mei 2019 in Geloof

‘God draagt ons door alle tegenslagen heen’

Leni Eveleens (52) woont samen met haar man en één van haar vier zoons in een huis op Texel en is druk bezig met het renoveren van haar monumentale huis als ze wordt overspoeld door tegenslagen. “Binnen anderhalf jaar hadden mijn man en ik allebei te maken met een tumor, brandde ons huis volledig af en kreeg mijn man ook nog eens een heel heftig ongeluk.”

“Mijn man Bart en ik zijn allebei hobbyklussers. In het renoveren van ons monumentale huis en bijbehorende tuin konden we echt ons ei kwijt. Toen Bart begin 2017 een goedaardige tumor in zijn oorspeekselklier had, begon ons pad anders te lopen dan we van tevoren hadden gedacht. Gelukkig kon de tumor worden verwijderd, maar de daaropvolgende bestralingen waren zeer intensief voor ons allebei.” 

'Ons huis was niet meer te redden'

“Iets meer dan een jaar later, op 2 maart 2018, mondde het frituren van frikandel van de buurjongen uit op een fikse brand. Door de sterke koude oostenwind op ons eiland – het was toen windkracht 7 à 8 – sloeg de brand over op ons huis en nog drie andere huizen. Wij hadden de renovatie van ons huis net voltooid en wilden in de komende tijd verder gaan met het aanpakken van de tuin. Toen we buiten stonden te kijken naar de uitslaande vlammen en beseften dat het niet meer te redden was, zagen we al ons harde werk verloren gaan. Op zo’n moment heb je nog totaal niet in de gaten wat de consequenties zijn van een brand als deze, maar daar kwamen we algauw achter.” 

Praktische steun 

“Ons hele dorp stond op zijn kop en we kregen meteen steun van alle kanten. Ook van veel mensen uit onze kerk. Iedereen stelde zijn huis voor ons open en binnen 24 uur hadden we de beschikking over een volledig gemeubileerd onderkomen. Ik merkte hierin echt dat God de touwtjes in handen had. We hebben geen moment tekort gehad. Het samenzijn met ons gezin – drie van onze kinderen woonden al uit huis – was heel waardevol en ze hielpen me met alles. Drie weken na de brand zei ik: ‘Nu ga ik zelf weer koken, hoor!’ 

'Hij viel vier meter naar beneden'

“Nog geen maand na de brand was het echter weer raak: ik ontdekte een tumor in mijn borst en kreeg op 4 mei een borstbesparende operatie. Een week later, op 12 mei, viel Bart tijdens werkzaamheden in ons verbrande huis van de verdiepingsvloer in het trapgat. Hij viel ongeveer vier meter naar beneden en had van alles gebroken. Toen merkte ik dat het me allemaal te veel werd. Ik kon niet goed bevatten wat ons allemaal was overkomen in zo’n korte tijd. Ik raakte volledig verdoofd en kreeg last van rouwverschijnselen. Gelukkig waren ook op die momenten ontzettend veel liefdevolle mensen om ons heen.” 

Van tegenslag naar getuigenis 

“Ik heb tijdens deze onstuimige tijd ontzettend veel steun gehad aan 1 Korintiërs 10:13: ‘U hebt geen beproevingen te doorstaan die niet voor mensen te dragen zijn. God is trouw en zal niet toestaan dat u boven uw krachten wordt beproefd: Hij geeft u mét de beproeving ook de uitweg, zodat u haar kunt doorstaan.’ Gelukkig zagen mijn gezin en ik al heel gauw kansen na deze rampspoed. We werken altijd vanuit een bestaande situatie door vooruit te kijken. We geloven dat alles uiteindelijk opgelost wordt, ook al is dat niet per se op de wijze die wij voor ogen hebben. Daardoor zijn we ook niet materialistisch, omdat we onze identiteit geborgen weten in God.

Het kost me soms nog wel moeite om met de hele situatie om te gaan. Mijn geduld wordt ook enorm op de proef gesteld. Er komen nog steeds nieuwe hobbels op ons pad. Het valt niet mee om een vergunning te bemachtigen en om de financiering rond te krijgen voor ons nieuwe huis. Ik probeer me echter te blijven richten op de positieve kanten. We hebben een dak boven ons hoofd en heel veel lieve mensen om ons heen. Er zijn ontzettend veel dingen om dankbaar voor te zijn. Ondanks alle tegenslagen blijven we vertrouwen op God. We hopen dat we dat mogen uitstralen.”

Lees ook dit artikel: 'Mijn huis stond in brand, terwijl mijn dochter in bed lag.'