Eva Logo
gepest van 9 tot 5 Corrie
17 april 2019 in Hoofd & hart

‘Ik werd niet meer gezien als mens, maar als onmens’

Met tranen in hun ogen vertellen de mensen in ‘Gepest van 9 tot 5’ hun verhaal. Samen met Bert van Leeuwen gaan ze de confrontatie aan op het werk, waar alle ellende voor hen ligt. En dat probleem is groot, blijkt uit onderzoek. 1 op de 8 mensen voelt zich dagelijks gepest op de werkvloer.

Corrie en Nassrin hebben twee compleet verschillende verhalen, maar de overeenkomst is dat ze niet meer met plezier naar hun werk gaan. En dat terwijl ze zo van hun werk houden.

Nassrin werkt al een aantal jaren bij een GGZ-instelling, maar sinds een jaar of twee heeft ze een enorm conflict met een van haar collega’s. Ze praten niet met elkaar en Nassrin wordt bewust genegeerd. Het probleem kan niet onderling worden opgelost, maar ook haar leidinggevende komt niet met een oplossing. “Het vertrouwen is bij mij gewoon weg,” geeft Nassrin aan, “ik voel me niet meer veilig op de werkvloer.”

'Ik geef aan dat ze ermee moeten stoppen. Maar ze gaan gewoon door'

Bij Corrie begon het gepest nadat ze werd overgeplaatst. Waar ze eerst een functie had als gevangenisbewaarder, kreeg ze nu een plek op de meldkamer. Zo’n promotie duurt meestal een jaar of twee, maar bij Corrie gebeurde het binnen drie maanden. Op haar eerste dag werd de deur niet voor haar open gedaan. Er volgen nog een hoop andere manieren waarop Corrie getreiterd wordt. “Ik geef aan dat het wel genoeg is geweest, dat ze ermee moeten stoppen. Maar dan wordt toch gewoon doorgegaan. Ik weet geen uitweg meer en roep van binnen: help, wat moet ik nu?,” vertelt Corrie met tranen in haar ogen.

Bert van Leeuwen gaat samen met een onafhankelijk teamcoach aan de slag om Nassrin en Corrie, de pesters én de leidinggevenden samen te brengen. Op die manier willen ze pesten op de werkvloer bespreekbaar maken, zodat hopelijk het pesten ophoudt.

Benieuwd of het Nassrin en Corrie is gelukt om in gesprek te gaan met hun pesters? Kijk dan vrijdag 19 april om 21:30 uur naar Gepest van 9 tot 5 op NPO 1.

Lees hier ook een interview met Tjitske, die in haar jonge jaren lange tijd werd gepest: "Ik putte hoop uit de kerk. Bij God was ik speciaal en bijzonder."