Eva Logo
rouw
12 april 2019 in Lijf & leven

‘Mevrouw, het is zo ernstig, we kunnen niets meer voor hem doen’

Als Dick (25), de zoon van Sonja Witzier-Goud, na een afstudeerfeestje ongelukkig ten val komt, staat de wereld van hem en zijn omgeving plotseling stil. Dick, die na een periode van depressie zich juist weer beter begint te voelen en nog volop in het leven staat, valt met zijn hoofd op een stoeprand en raakt in coma.

Als Dicks ouders bij het ziekenhuis aankomen, vertelt de arts dat er sprake is van flinke beschadigingen in zijn hersenen. “U moet er rekening mee houden dat het zeer ernstig is.”

De ouders van Dick wachten verslagen en in spanning af. “Mevrouw, het is zo ernstig, we kunnen niets meer voor hem doen,” vertelt de arts. Vervolgens laat hij weten dat Dick geregistreerd staat als donor.

Afscheid nemen

Doordat Dick zich als 15-jarige tiener had aangemeld om donor te worden, kregen Dicks ouders en zijn vrienden de gelegenheid om afscheid te nemen. In die tijd vertellen de vrienden van Dick aan Sonja hoe behulpzaam en meelevend haar zoon was. “Dit was bijzonder om te horen”, vertelt Sonja. “Hij was door zijn studententijd weinig thuis, waardoor wij niet altijd alles meekregen over zijn bestaan.”

Gedragen door God

Sonja vertelt aan Minella in het programma Ik Mis Je: “Het is God die hem heeft opgevangen. We hebben ons, ondanks het enorme verdriet, door God gedragen en getroost gevoeld.”

Het hele verhaal van Sonja is te zien in het programma Ik Mis Je. Klik hier om de aflevering terug te kijken.

In Ik Mis Je ontmoeten Arjan Lock en Minella van Bergeijk mensen die te maken hebben met verlies. Op een begraafplaats hebben ze indringende gesprekken over afscheid nemen en verdriet, maar ook over het leven en hoe troost weer glans daaraan kan geven.


Lees ook dit artikel: Omgaan met rouw - 'Je komt niet zozeer over je verdriet heen, je gaat er dóórheen.'