Eva Logo
17 april 2019 in Liefde & Relatie

Mirjam had een relatie met een terdoodveroordeelde

Na het lezen van een artikel over ‘corresponderen met een gedetineerde’ besluit Mirjam (43) spontaan dat zij dit ook wil gaan doen. Ze komt al snel in contact met de terdoodveroordeelde Kareem (45). Hij zit in een Amerikaanse deathrow-unit, in afwachting van zijn executie. Hoewel hij duizenden kilometers ver weg vastzit, krijgt hij desondanks een steeds grotere invloed op haar dagelijkse leven.

‘Ik had me aangemeld bij een stichting die bemiddelend optreedt voor Amerikaanse terdoodveroordeelden en langgestraften. Mijn intentie was om simpelweg iets van Gods liefde en licht door te geven. Eenvoudig dagelijkse dingen met elkaar delen via een brief.”

'Hoe kon ik me zo laten manipuleren?'

Mirjam krijgt via de stichting diverse kandidaten aangeboden met wie ze kan gaan corresponderen. Met Kareem voelt ze direct een klik en in 2001 schrijft ze hem haar eerste brief. En Kareem schrijft terug. Het contact is gelegd en ze sturen elkaar zo’n twee brieven per maand. “Ik las hoe het zwaar hij het had. Hij vertelde over de diepten waar hij doorheen ging en de depressieve gevoelens die hij had. Ik vond het fijn om hem te bemoedigen en hem op afstand te helpen met mijn woorden. Hij was altijd heel geïnteresseerd in hoe het er in Nederland aan toe ging. Hij schreef onder andere over de boeken die hij las, en ik vertelde over mijn werk en wat ik hier allemaal meemaakte.”