Eva Logo
Pesachmaal
8 april 2019 in Geloof

Organiseer een Pesachmaal! #tips

Tijdens Pesach wordt de bevrijding van de slavernij uit Egypte en de bevrijding van de zonde door Jezus herdacht. Het eten, de liederen en zegeningen tijdens het Pesachmaal vertellen je het hele verhaal. Zelf een Pesachmaal organiseren? Met deze 7 tips moet het lukken!

Als Bijbels archeoloog deed Jennifer Guetta onderzoek naar de Exodus. Niet wetende dat ze later zelf de hoofdrol in het verhaal – van slavernij, bevrijding en Pesachfeest – zou spelen. Jennifer raakte van God los, maar Hij liet haar niet los: “Ik heb de ware betekenis van de Exodus gevonden.”

'Ik geloofde meer in de wetenschap dan in God'

“Mijn vader was overtuigd atheïst, mijn moeder en stiefvader waren tot geloof gekomen. Ik wilde onderzoeken wat de waarheid was,” begint Jennifer. Ze las zoveel als ze kon, verdiepte zich in de Bijbel en kwam zelf ook tot geloof. Toch begon haar rotsvaste geloof jaren later te wankelen. “Ik ging bij mijn vader wonen; hij was fel tegen mijn geloof en liet dat ook merken. Langzaamaan sloeg de twijfel toe en tijdens mijn studie Archeologie raakte ik verder van God verwijderd.” Op de universiteit leerde Jennifer om alles te onderzoeken en te beredeneren. “Ik geloofde meer in de wetenschap dan in God. Door alles te verklaren, maakte ik Gods wonderen klein. Uiteindelijk zag ik Jezus alleen nog maar als historisch persoon en de Bijbel als een door de mens gemanipuleerd boek.” 

Bekering

Op verschillende manieren werden Jennifer en haar man gewezen op Jezus. Op een dag ontvingen ze een pakketje met brieven bij de post. “Ze waren afkomstig van een familielid. Het waren mijn eigen schrijfsels die ik haar had gestuurd toen ik dertien was. In de brieven schreef ik dat Jezus het antwoord is op geestelijke strijd en dat je demonen in zijn naam kunt wegsturen.” Jennifer valt even stil. “Op dat moment brak ik, ik kreeg zo’n ontzag voor God. Ik werd onderwezen door mijn eigen kind-zijn. Veertig jaar geleden wist Hij blijkbaar al wat ik moest opschrijven…” 

Jennifer en haar man riepen de naam van Jezus aan, het begin van een grote verandering. “We werden nog steeds aangevallen,” zegt Jennifer, “maar er was een groot verschil: Jezus hielp ons. We voelden dat Hij er was, zoals een kind het karakter van zijn vader kan voelen als die naast hem zit.”

Het getuigenis van Pesach

Met haar bevrijding kwam ook het verlangen om het Pesachfeest te vieren, net zoals de Israëlieten dat deden na de uittocht. Jennifer: “In een droom liet Jezus zien dat ik moest getuigen, Hij wilde dat ik een Pesachmaaltijd zou organiseren. Pesach gaat over Israël, Jezus en zegt ook veel over je eigen leven. Maken we niet allemaal een uittocht? Door het vieren van Pesach komen het Oude en het Nieuwe Testament tot leven. We zijn geen slaven meer, fysiek en geestelijk. Op Pesach wordt het krachtigste getuigenis ooit verteld: de bevrijding voor heel de mensheid. Dit vertellen we generatie op generatie, zodat het nooit vergeten wordt.” 

Zout en peterselie

Die Pesach kwamen ze met vijftig gelovigen bij elkaar. “We stonden stil bij de bevrijding uit Egypte en legden de symboliek uit,” vervolgt Jennifer. “Zo krijgt iedere tafelgast een schoteltje met zout water en een steeltje peterselie. Het zoute water staat symbool voor de tranen van de slavernij en de tranen van Jezus toen Hij stierf aan het kruis en al onze zonden op Zich nam. De peterselie symboliseert leven en de lente; God schonk nieuw leven. Verder liggen er drie matzes op de tafel; de middelste wordt gebroken, in een linnen doek gewikkeld en verstopt. Net zoals Jezus in een linnen doek werd gewikkeld voordat Hij werd begraven. Na het eten gaan de kinderen ernaar op zoek, dit symboliseert de opstanding uit de dood. Pesach vertelt het hele bevrijdingsverhaal en alles op tafel verwijst naar de Messias.” 

(Het artikel gaat verder na de advertentie)

Tips voor het Pesachmaal

Tijdens Pesach wordt de bevrijding van de slavernij uit Egypte en de bevrijding van de zonde door Jezus herdacht. Het eten, de liederen en zegeningen tijdens het Pesachmaal vertellen je het hele verhaal. Zelf een Pesachmaal organiseren? Met deze 7 tips moet het lukken!

  • Nodig vrienden en familie uit voor een groot diner of organiseer een diner met je kerk.
  • Dek de tafel met je mooiste servies, bestek, witte tafelkleden en -servetten. Laat iedere gast een feestelijk gerecht meenemen zonder brood of desem.
  • Op Pesach wordt het verhaal van de verlossing en bevrijding verteld aan de hand van etenswaren en gebruiken. Zet de belangrijkste etenswaren voor het Pesachmaal klaar: vier glazen wijn, matzes, een schaal met mierikswortel, peterselie, lamsbout, ei, romeinse sla en charoset (mix van appels, dadels, noten en kaneel) en per persoon een kommetje water met zout.

'Neem aan tafel de tijd om elkaar te zegenen'

  • Lees Jesaja 53. Vertel tijdens het diner over de verlossing van de Israëlieten uit Egypte en onze verlossing dankzij Jezus’ dood op Pesach. Het boekje van Jennifer ‘De Haggadah van onze redding’ geeft hier meer uitleg over.
  • De eerste twee bekers wijn worden voor de maaltijd gedronken. De eerste beker staat voor Heiliging en de tweede voor de plagen en het oordeel (dat Jezus op zich nam). De engel des doods is aan ons voorbij gegaan, dankzij het bloed van Jezus. Tijdens de tweede beker wordt een zegen uitgesproken en wordt er getuigd van de overwinning.
  • Lees Johannes 16 en 17. Tijdens het laatste avondmaal bad Jezus om eenheid en waste Hij de voeten van Zijn discipelen. Neem de tijd om aan tafel elkaar te zegenen en eventueel elkaars handen en/of voeten te wassen.
  • Na de maaltijd worden de derde beker en de vierde beker gedronken. De derde beker is de beker van de verlossing. Deze beker gebruikte Jezus als voorbeeld tijdens het laatste avondmaal (Lukas 22:20). Neem de tijd om te herdenken wat Hij voor je heeft gedaan. Aan het einde van de avond wordt er uit de vierde beker wijn gedronken ‘de beker der lofprijzing’. Sluit af met het zingen van liederen over bevrijding en hoop.

Meer weten over Pesach en het organiseren van een Pesachmaal? Dan is ‘De Haggadah van onze redding’ een aanrader.

Benieuwd naar het hele artikel? Lees verder in ons magazine. Nog Eva-abonnee? Vraag hier een gratis proefnummer aan