Eva Logo
Ortensia Tooske Ragas orkaan Idai
8 april 2019 in Lijf & leven

Ortensia is haar huis kwijt door orkaan Idai

Donderdag 14 maart kwam orkaan Idai aan land in Mozambique. Honderden mensen kwamen om het leven, vele anderen raakten alles kwijt. Ook Ortensia’s leven werd verwoest door de natuurramp.

In 2015 zocht presentator Tooske Ragas, namens EO-Metterdaad, Ortensia voor het eerst (zie foto boven). Ortensia's situatie was schrijnend. Zowel haar ouders als haar zussen zijn gestorven aan Aids. Ortensia zorgde daarom in haar eentje voor zes kinderen. Vanwege de zorg voor de kinderen kon Ortensia geen baan zoeken en door het gebrek aan inkomsten konden de kinderen niet naar school.

Nu is Ortensia’s situatie nog schrijnender. Orkaan Idai raasde over het gebied waar Ortensia woont. Het weinige dat Ortensia had, is verwoest. Er is gebrek aan voedsel en schoon drinkwater. Ortensia en vele anderen hebben dringend hulp nodig.

Extra verdrietig

Lysanne van de Kamp vertrok namens hulporganisatie Dorcas voor 8 dagen naar het rampgebied om daar verhalen te schrijven en foto’s te maken. “Het heeft me heel erg geraakt. Mozambique is sowieso al een van de armste landen. Nu is het kleine beetje wat die mensen hebben ook nog van hen afgepakt. Dat maakt het extra verdrietig.

Ik heb Ortensia twee keer bezocht toen ik in Mozambique was. De eerste keer dat ik haar zag viel het me gelijk op hoe getraumatiseerd ze eruitzag. Je kon aan haar zien hoe teleurgesteld ze was in het leven.”

Maandverband

“Op een gegeven moment gingen we naar een tentenkamp. Daar leven honderden mensen die door de orkaan dakloos geraakt zijn. De tenten waar ze in leven zijn niet meer dan een stok met een zeiltje erover.

Ortensia na de orkaan Idai

"We kwamen daar voor voedseldistributie en deelden bijvoorbeeld ook maandverband uit. Een aantal mannen maakte daar grapjes over, maar ik zag aan de vrouwen dat ze het helemaal niet leuk vonden. Ik wist dat sommigen van hen op dat moment ongesteld waren, maar niks hadden om het bloeden mee te stoppen. Ik denk dat elke vrouw zich wel kan indenken hoe vreselijk dat is.”

'Binnenkort is het geen actualiteit meer'

“Als Nederlander kan je betrokken zijn via gebed en donaties. Maar daarnaast is het heel belangrijk dat je deze ramp niet vergeet. Afgelopen weken werd het breed uitgemeten in de media. Maar binnenkort is het geen actualiteit meer. Dan is het heel makkelijk om het te vergeten. Terwijl die mensen daar zeker nog maanden, misschien nog wel jaren, in een hele moeilijke tijd zitten.”

Naar huis

Ongeveer een week geleden kwam Lysanne weer terug uit Mozambique. “Het is heel gek om weer in Nederland te zijn, het is een totaal andere wereld. Normaal gesproken als ik op reis ben, kan het me niet lang genoeg duren. In Mozambique wilde ik liever vandaag naar huis dan morgen. Tegelijk realiseerde me ik hoe gezegend ik ben, alleen al vanwege het feit dat het voor mij mogelijk is om daar weer weg te gaan. Al die mensen die geen andere mogelijkheid hebben dan in dit rampgebied verder te leven… Ik hoop dat hun lijden wordt verlicht als wij hen hier in Nederland bij ons dragen, in ons hart.”

Wil jij vrouwen als Ortensia helpen, die door Idai hun huis zijn kwijtgeraakt? Maak dan een bijdrage over via EO-Metterdaad.

Wil je meer lezen over Lysannes reis naar Mozambique? Kijk dan op www.dorcas.nl/mozambique

Bekijk hier een video waarin Ortensia haar verhaal vertelt: