Eva Logo
Pia Latoya
15 april 2019 in Rouwverwerking

Pia Latoya zong tijdens de herdenking van de aanslag in Utrecht: ‘Het zet alles even stil’

Bij een schietpartij in een tram komen op 18 maart vier mensen om het leven. Een week later worden de slachtoffers herdacht op het 24 Oktoberplein. Hierbij zingt Utrechtse zangeres Pia Latoya het lied ‘Amazing Grace’.

Op 25 maart worden om 10:45, het tijdstip van de schietpartij, de slachtoffers van de schietpartij herdacht. De aanwezigen zijn twee minuten stil en leggen bloemen. Dan zingt Utrechtse zangeres Pia Latoya het lied Amazing Grace.

Pia: “Het was een bijzonder en ook treurig moment. Ik vond het een eer dat ik gevraagd ben om dit lied te zingen. Het lied Amazing Grace gaat over genade. Het gaat over wie je bent als christen, dat wij alleen door genade mogen leven. Vooral de zin ‘Grace will lead me home’, raakte me in dit lied. De slachtoffers zijn nu op een betere plek. Dat ik dit mocht zingen was voor mij een soort eerbetoon en teken van medeleven voor de slachtoffers.”

‘Ik kan nooit volledig begrijpen wat een aanslag met iemand doet’

“Tijdens de herdenking was er veel saamhorigheid. Ik sprak toen met de moeder van een meisje dat tijdens de aanslag in de tram zat. Ze vertelde over haar dochter die na de aanslag was gaan rennen en vier kilometer verderop stilstond. Ze had geen idee hoe ze daar precies gekomen was. Het is echt bijzonder wat zo’n gebeurtenis met de betrokkenen doet. Ik kan nooit volledig begrijpen wat het met iemand doet en hoeveel hij of zij te verwerken heeft. Tegelijkertijd zie je dat het leven van alledag nu gewoon weer door gaat.”

Stilgezet

“Ik ben zelf opgegroeid in Kanaleneiland, de wijk waar de aanslag plaatsvond. Op die 18 maart wilde ik eigenlijk een half uur later nadat de aanslag plaatsvond die tram nemen. Opeens werd ik door iemand gebeld over of ik veilig was en zo hoorde ik wat er was gebeurd. Dat zet alles echt even stil. Dit had ook mij kunnen gebeuren, realiseerde ik me. De aanslag was voor mij een eyeopener. Het heeft mijn geloof in God niet zo zeer veranderd, ik weet wat de waarheid is, maar ik ben wel meer gaan nadenken. Het leven hier op aarde kan zo voorbij zijn. Wat doe ik met mijn tijd? Stel ik de juiste prioriteiten? Toch weet ik dat we door Gods genade veilig mogen zijn.”

Luister het lied dat Pia zong hier!